Romania mentionata tot mai des pe lista inchisorilor secrete ale CIA

CIA nu a sters se pare toate inregistrarile video cu interogarile prizonierilor de razboi suspectati de terorism, facute in inchisorile secrete din afara Statelor Unite.
Associated Press a anuntat faptul ca doua casete si o intregistrare audio au fost gasite intr-o cutie ratacita sub un birou al celor de la CIA. Acestea nu contin imagini cu tortura, precum se presupune ca ar fi fost in cele peste 90 de casete distruse de CIA, ci doar simple interogari facute intr-o inchisoare clandestina din Maroc.
Aceste casete se pare ca ar fi singurele care nu au reusit sa fie distruse. Ele sunt o sursa valoroasa de informatii cu privire la cei patru ani de interogari secrete facute in inchisori clandestine, si ajutorul primit din partea unor guverne din tari precum Pakistan, Romania, Polonia, Lituania, Maroc, etc., tari care au negat ca le-au gazduit.
Unele din aceste tari erau pe lista popoarelor care incalcau flagrant drepturile fundamentale ale omului utilizand metode de tortura impotriva propriilor cetateni.
Ramzi Binalshibh unul din presupusii teroristi a fost arestat in Pakistan pe 11, septembie, 2002. A fost transportat cu un avion militar in Afganistan unde, conform documentelor FBI,  a fost legat cu catuse la maini  de tavan, in timp ce era fortat zeci de ore sa asculte muzica hard rock cu difuzoarele date la maxim.
Pe 17 septembrie, 2002 a fost mutat cu avionul in Maroc. In martie, 2003 a fost transportat in inchisoarea secreta din Polonia numita "Quartz".
Khalid Sheikh Mohammed cel care se presupune ca ar fi fost creierul atentatelor de la 11 septembrie, 2001, a fost arestat si el la inceputul lui, 2003 si transferat, si el in, inchisoarea din Polonia. In acest fel declaratiile celor doi puteau fi comparate mult mai usor de catre cei care-i interogau. Pentru ca Binalshibh nu coopera a fost supus unor metode avansate de slabire ~prin dieta lichida~ si interogari dure.
Pe 6 iunie, 2003 a fost mutat inapoi in Maroc.  In septembrie, 2003 acesta impreuna cu alti trei detinuti au fost transportati in inchisoarea din Guantanamo Bay. Aici urmau sa fie judecati in fata unui tribunal militar, dar de teama faptului ca Curtea Suprema a Statelor Unite le va da dreptul la un avocat, administratia Bush a decis sa ii mute iar in Maroc.  In toamna lui 2004 acestia au fost mutati in inchisoarea secreta din Bucuresti, care se pare ca era formata din sase celule care aveau pe perete cate un ceas si o sageata pozitionata cu directia catre Mecca.
In septembrie 2006 presedintele George Bush a anuntat oficial ca 14 terorist printre care si Binalshibh au fost transferati in inchisoarea din Guantanamo, anunt survenit dupa ce ultimele inchisori secrete din Romania si Lituania au fost inchise.
Ajuns din nou in Guantanamo, probabil datorita interogarilor si tratamentului la care a fost supus anterior, Binalshibh se pare ca a inceput sa aibe un comportament ciudat, semne ca o luase razna. Printre altele incepuse sa distruga camerele de supraveghere si sa arunce in ele cu propriile fecale. Alte inregistrari arata ca acesta avea impresia ca cineva ii scutura patul si celula in mod intentionat. De asemenea a inceput sa aibe senzatii permanente de furnicaturi, ca si cum corpul ii este invadat de ceva, dezvoltand un tic nervos de a se scarpina tot timpul.
Cu toate ca au trecut aproape 9 ani de cand a fost capturat, atat Binalshibh cat si ceilalti nu se stie cand vor fi dusi in fata unui tribunal militar sau civil pentru a fi judecati, in ciuda faptului ca unii dintre ei si-au asumat faptele pentru care sunt acuzati.

Cititi si:
Romania pe lista  inchisorilor secrete ale CIA

Comentarii