VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Logos School of Music școală românească de muzică din Chicago-Niles

 foto: Stelu Aioanei impreuna cu un grup de tineri muzicieni de la scoala Logos
În primavara anului 2006 în Niles, Illinois o suburbie nordică a metropolei Chicago, lua ființă probabil singura școală românească de muzică de pe continentul nord american. Denumită Logos School of Music aceasta este parte integrantă din Logos Christian Academy, o instituție de învățământ românească privată. Fondată în 1994, sub acoperișul ei sunt educați peste 150 de copii,  începând de la vârstă preșcolară și terminând cu clasa a 12-a de liceu.
Școala românescă de muzică este o pepinieră de viitori muzicieni, în care tinerii  americani din familii cu origini românești, dar nu numai, învață primele note muzicale, având oportunitatea de a  studia unul din numeroasele instrumente muzicale care alcătuiesc o orchestră de muzică.  Dacă la început existau doar 15 elevi și 7 profesori de muzică, în prezent numărul lor a crescut la 70 de studenți și peste 20 de instructori de muzică.  O parte din acești profesori sunt absolvenți ai unor prestigioase univesități americane de profil din zona Chicago, precum Roosevelt University, Northwestern UniversityDePaul University sau Northern Illinois University, în timp ce alții sunt absolvenți de ai Academiei de Muzică din București, sau  ai Conservatorului  George Enescu din Iași. O parte din acești profesori activează și în instituții de profil din zonă, precum Chicago Symphony Orchestra, Civic Orchestra, sau Chicago Symphony Choir. 
Elevii care studiază aici muzică sunt atât cei de nivel de școală primară cât și cei de liceu. Printre disciplinele care pot fi studiate se numără: istorie și teorie muzicală, activitate compozistică,  dirijorat, imnuri sau cântare bisericească. Programele oferite pentru începători sau avansați sunt atât de interpretare instrumentală cât și vocală. Elevii au oportunitatea să își exerseze aceste aptitudini muzicale în cele 15 ansamble corale și instrumentale pe care scoala le are.
Seriozitatea și munca riguroasă a profeșorilor, dar și a elevilor, le-a oferit acestora din urmă șansa de a studia mai departe această disciplină în diferite universități din zona Chicago.  Totodată  munca lor a dat roade fiind răsplătită la diferite concursuri de muzică, statale și  naționale la care au participat.
Pe lângă interpretările din cadul corurilor bisericilor românești din zonă aceștia  sunt invitați să faca mini concerte sau recitaluri pentru persoane de vârsta a treia din  unele aziluri de bătrâni, să participe în diferite misiuni înafara Statelor Unite sau la numeroase alte evenimente artistice comunitare.
Pe lângă acestea, Școala de Muzică Logos organizează anual patru concerte majore. Cel mai popular, devenit deja o tradiție în ultimii ani, este Concertul de Crăciun la care participă atât corul cât și orchestra simfonică.
Anul acesta cei care doresc să participe la acest concert sunt așteptați pe 11 decembrie, 2010 la 7:00 PM la Romanian Baptist Church 484 Northwest Hwy, Des Plaines IL 60016
Concertul de Craciun din 2008

Comentarii