Pedeapsa cu moartea abolita in Illinois

Romanii americani din statul Illinois pot dormi mai linistiti de acum inainte. In cazul in care vor fi condamnati pentru o eventuala crima pe care nu au comis-o, acestia nu mai risca pedeapsa capitala. Saptamana aceasta guvernatorul statului, Pat Quinn, a semnat o noua lege prin care este abolita pedepsa cu moartea. 
“Sistemul nostru de implementare a pedepsei cu moartea are multe lacune, nu exista evidente credibile cum ca aceasta pedeapsa ar reduce rata criminalitatii, iar noi ca si stat nu putem tolera executarea unor oameni nevinovati “ a declarat guvernatorul Pat Quinn . 
Una dintre vocile cele mai puternice care au militant constant in ultimii ani pentru abolirea pedepsei, a fost si cea a americanului Randy Steidl. Acesta a fost, el insusi, condamnat pe nedrept in 1986 la pedeapsa capitala pentru o crima pe care ulterior s-a dovedit ca nu o comisese el,  fiind foarte aproape de a fi executat. A fost eliberat insa in 2004 dupa 17 ani petrecuti in inchisoare.  Nu mai putin de 18 persoane au fost exonerate in Illinois din 1987 incoace, fiind gasite nevinovate, dupa ce au petrecut intre 3 si 19 ani de inchisoare. Un rol foarte important in ultimii ani il are folosirea din ce in ce mai frecventa a probelor de ADN in rezolvarea acestor cazuri.
Conform unui centru informational din Washington D.C., Death Penalty Information Center, care urmareste numarul detinutilor condamnati la moarte sau executati, din 1976 incoace, in Statele Unite au fost executate 1,243 de persone. 
In ultimii 30 de ani 138 de persone au fost exonerate de la pedeapsa cu moartea. Statul Florida avand cele mai multe cazuri, 23. Pana in ianuarie 2010, un numar de 3,261 de personae se aflau pe lista celor condamnati la moarte. Statul cu numarul cel mai mare de condamnati este California, cu 697 de detinuti, urmat de Florida si Texas. Din 1976 incoace 466 de persone au fost executate in Texas, urmat de statele Virginia si Oklahoma. Tot in Texas anul trecut nu mai putin de 17 persoane au fost executate, si altele 2 in 2011. Pana in ianuarie 2010, un numar de 61 de femei erau condamnate la moarte, din ’76 incoace 12 femei fiind executate.

Metodele de executie sunt diverse. Un numar de 1,069 de condamnati au fost exterminati prin injectie letala, 157 prin electrocutare, 11 gazare, 3 spanzurare si 3 prin impuscare, in ultimii ani prima din metode fiind cea mai des utilizata. 
Conform unui articol publicat acum cativa ani de ziarul Los Angeles Times sistemul de pedeapsa cu moartea costa statul California 114 milioane de dolari anual, asta fara a lua in calcul costurile de incarcerare. Aceste sume exorbitante sunt cauzate de costurile de judecata, datorita numeroaselor apeluri pe care cei condamnati le fac, uneori durand 10 sau 15 ani pana cand un detinut este executat. Un sondaj facut anul trecut de Lake Research Parteners arata ca peste 60% din publicul chestionati si-a exprimat opinia in favoarea inchisorii pe viata fara posibilitate de a face apel, in defavoarea unei pedepse capitale. Conform unui alt sondaj facut pe sefii de politie, acestia au afirmat ca pedeapsa cu moartea este o metoda foarte ineficienta de reducere a criminalitatii, considerand totodata ca este metoda cea mai putin eficienta de a cheltuii banii contribuabililor. Unele voci afirma insa ca existenta pedepsei capitale ii face pe cei condamnati sa isi recunoasca mai usor crima, putand negocia inchisoare pe viata in schimbul pedepsei capitale. 
Illinois este cel de-al 16 stat American, plus Districtul Columbia, care a abolit pedeapsa capitala.

Comentarii

Anonim a spus…
esti extraordinar...de ignorant. Cum poti sa zici "putem dormii mai linistiti" cind nenorocitii si accidentele genetice ce omoara oameni acuma nu mai au frica ca pot primii pedeapsa cu moartea? Omori un om ori 50...nu conteaza de-acum incolo...tot aceasi pedeapsa primesti. De asemenea...DPIC (death pe nalty info center) este o organizatie ANTI-pedeapsa cu moartea deci e normal sa iti spuna cirele din punctul lor de vedere, liberal. De asemenea...daca sistemul este corupt si poti condamna nevinovati la moarte...nu poti condamna nevinovati la inchisoare pe viata? Hai sa legalizam marihuana si sa abolim pedeapsa c inchisoarea pentru la urma urmei sistemul este corupt! De ce crezi ca executia vreunui nenorocit ia 15 ani? Pentru ca exista un milion de apeluri, infatisari, etc. Nu am auzit ca cineva sa fie condamant la moarte aiurea...mergea pe strada si curcanii naibii l-au arestat si condamnat la misto, nu? Toti au fost la fapta crimei si legalitati inventate (e bolnav mintal deci u e responsabl ori politia nu poate dovedii unde a fost acuzatul in seara de 4 martie 1973 ori alte timpenii...Cine primeste pedeapsa cu moartea este vinovat indiferent de ce spune cel eliberat ori DPIC ori tu! Sinteti niste inconstienti si o sa va omoare nenorocitii dar e ok ca nu vor primii pedeapsa cu moartea ca doar e abolita hahahaha. Raspunde-mi la doua intrebari: daca esti nevinovat cum poti sa te delcari vinovat cind sti ca te asteapta executia? A 2-ua intrebare...pedeapsa cu moartea este rasista pentru ca executa majoritatea negri...dar cum sa fie cind majoritatea crimelor sint comise de negrii? Pe cine vrei sa execute, pe vietnamezi sa fie balanta adecvata? Ma asteptam la putina inteligenta ca doar esti roman nu liberal american timpit dar se vede ca "vrei sa fi ca ei" mainstream hahahahha. Sa iti fie rusine!
Lori a spus…
Was anyone on Death Row ever found innocent in my state?
There have been a total 18 innocent people exonerated on Death Row in Illinois. Perry Cobb was released in 1987 after serving 8 years, Darby (Williams) Tillis was released in 1987 after serving 8 years, Jospeh Burrows was released in 1994 after serving 5 years, Rolondo Cruz was released in 1995 after serving 10 years, Alejandro Hernandez was released in 1995 after serving 10 years, Verneal Jimerson was released in 1996 after serving 11 years, Dennis Williams was released in 1996 after serving 17 years, Gary Gauger was released in 1996 after serving 3 years, Carl Lawson was released in 1996 after serving 6 years, Anthony Portor was released in 1999 after serving 16 years, Steven Smith was released in 1999 after serving 13 years, Ronald Jones was released in 1999 after serving 10 years, Steve Manning was released in 2000 after serving 7 years, Aaron Patterson was released in 2003 after serving 17 years, Madison Hobley was released in 2003 after serving 16 years, Leroy Orange was released in 2003 after serving 19 years, Stanley Howard was released in 2003 after serving 16 years, and Gordon Steidl was released in 2004 after serving 17 years.
Robert a spus…
eu as interzice prostia unora care comenteaza pe bloguri fara sa aibe habar de ce vorbesc
DezoxiriboN a spus…
oare nu tot criminal(a) sau "accident genetic" esti si tu cel/cea care e ok sa condamne la moarte pe cineva, fie si pentru ca acea persoana a comis o crima!
si pun pariu ca te consideri si crestin, te duci si la biserica si te bati cu pumnul in piept ca esti ordodox, catolic sau mai stiu eu ce...
Anonim a spus…
Robert, Petruta et all: din cei 15 detinuti ce au avut pedeapsa capitala comutata...nici unul, unul macar, nu am spus ca sint nevinovati. Nici macar unul...Ei se opun pedepsei capitale ca le este frica, ca la orice netrebnic si ca oricum apelul e pe gratis si incetineste drumul spre streang adica injectie. Apeluriile lor sint de interpretare (death penalty is not constitutional) sau emotionale (I did not have cmpetent legal defense).


Acuma daca nici macar unul nu spune ca este vinovat...nu inseamna ca poate sint vinovati?


Nu stiu despre ce vorbesc/death penalty pentru ca nu am lucrat decit 3 ani intr-o inchisoare de max security hahahahha. Dar stiu ceva: eliminati pedeapsa cu moartea astazi si pedeapsa cu inchisoare pe viata miine si poimiine o sa va sculati morti pentru ca frica este cea ce opreste pe multi dementi in a comite si mai multe nenorociri. Frica de moarte, de executie, frica de rasplata legala! Din 01 ianuarie pina acuma au fost omoriti exact 52 de persoane in illinois. 52 de niste unii care erau in viata acum vreo 80 de zile...La anul pe vremea asta numarul celor ucisi va fi putin mai mare pentru ca procurorii nu mai au pedeapsa cu moartea la indemina si criminalii stiu.


Pt dezoxiribon: nu fac pe crestinul, nu merg la biserica si cred ca lepra trebuie tratata ca lepra nu cu manusi pentru ca asa lepra nu va mai fi lepra in viata asta si alte lepre citesc, aud, invata si prind frica. Dute in Detroit si spune-mi cite strazi poti vizta pina te pun aia cu rotiile in sus...pentru ca politia din Detroit este super-corupta si incompetenta si pentru ca procurorii sint ei insisi criminali nedovediti inca. Arata mila cui trebuie nu celor ce au omorit. De exemplu...una s-a gindit ea ca ii trebuie un bebelus si a omorit pe una gravida, i-a taiat burta cu cutitul, fara nestezie hahahha si i-a scos copilul aleia din corp! Merita pedeapsa cu moartea? Da, si a primit-o si acuma nu o mai are pentru ca exista inconsitenti ca voi care nu inteleg ca unii oameni nu prea sint oameni ci monstrii ce trebuiesc eliminati, legal, cit de des posibil. Liberalii vor sa fiu amendat pentru ca nu port centura de siguranta ori pentru ca fumez in aeroport dar cer mila fiintelor oribile ce omoara in nestire.


Postarea stirii cu aerul asta de parca ar fi o stire buna este o insulta pentru cititor...deci din nou, Marian Petruta, te stiu baiat destept dar cred ca m-am inselat. Esti la fel ca Reuters si Associated Press astazi sau ca TASS ieri.
Anonim a spus…
scuze, cei 52 omoriti nu au fost in Illinois ci in Chicago. My fault. O gramada de ucgasi dorm linistiti ca nu vor primii pedeapsa cu moartea indiferent de virsta victimei.
Marian Petruta a spus…
Am sa dau doar un exemplu pt. cei care n-au habar despre ce vorbesc, dar se afla in treaba sa vb: Cameron Todd Willingham.

http://www.newyorker.com/reporting/2009/09/07/090907fa_fact_grann

http://en.wikipedia.org/wiki/Cameron_Todd_Willingham
Marian Petruta a spus…
Pedeapsa cu moartea s-a dovedit a fi ineficienta, atat dpdv al scaderii ratei criminalitatii cat si a costurilor pt societate si atunci la ce folos ca ea sa existe cand sunt sanse mari ca unii care sunt NEVINOVATI sa fie ucisi!? Da sunt si unii criminali care poate ar merita pedeapsa capitala dar oare nu este prea mica pedeapsa de a fi omorati si-a scapa de lumea asta?! Eu cred ca mai rau este si-o mai buna pedeapsa sa nu mai poata fi liberi niciodata si sa stea 20-30 de ani in inchisoare. E parerea mea personala si fiecare are dreptuls a nu fie deacord cu ea.
Lori a spus…
http://reason.com/blog/2010/10/15/texas-officials-continue-cover
Anonim a spus…
hai ca va las in utopia voastra dar nu inainte de a va prezenta, rapid, lumea in care traiti:

Din judetul Cook (6 milioane)pleaca spre inchisoriile de stat 300 de dobitoci. Pe saptamina, adica vreo 40 si ceva pe zi. Astia sint condamnati de stat, masculi si adulti. Daca adaugati si femelele, si pe cei necondamnati inca si pe cei condamnati de sistemul federal...cifra urca putin, nu? 2 pe ora desi 40% din crimele din Chicago sint nerezolvate...In alta ordine de idei, la inchisoarea judetului de la Cal cu 26 sint vreo 10.000 de rezidenti. 10.000 de ingerasi ce abea asteapta sa va crape capetelel ca asa vor muschii lor.


Pedeapsa cu moartea nu ar fi necesara daca inchisoarea pe viata ar fi pe bune dar nu este. Cei mai nenorociti dintre cei mai nenorociti, cei cu 500 de ani inchisoare ...pina si aia merg la conmisia de gratiere odata la doi ani. Intotdeauna exista pericolul ca ei sa fie eliberati pe motive medicale (ha)sau dracu stie pe ce criterii...poate ca "e prea scump pentru societate, nu ne permitem" cum zice Petruta acum despre pedeapsa cu moartea...Intotdeauna exista sansa ca un nenorocit sa fie eliberat. Pe de alta parte...cel executat nu mai este eliberat nici la masa sa ii puna banu pe ochi...


Pedeapsa cu moafrtea costa imens din cauza celor ca vi care vor 15 mii de apeluri...apeluri pina cind mor toti martorii, judecatorii se pensioneaza, publicul uita despre crima petrecuta in 1982 de exemplu...Executiile trebuiesc facute rapid, in 2 ani si sa vezi rata crimei si costul judecatii cum scade imens. Voi nu vreti dreptate, voi vretii mila pentru cei ce nu merita poate-poate va arata lumea cu degetul si zice "vai ce oameni destepti, sensibili, corecti, minunati." Sinteti niste inconstienti.


V-ash mai spune despre hodoraga aia care vizita pe un dement la inchisoare...din mila ca ala nu avea familie...si ii mai si punea bani in cont...din mila...ca voi...si ala la exact 2 saptamini de la gratiere...a omorit-o dar nu ianinte de a o bate ca pe sacul de box. Aia si-a invatat lectia...sta ca vaca in cer,, cu ochii umflati, si se minuneaza cum de nu a putut vedea ca cel nenorocit nu merita mila, atentie ori nimic altceva decit injectia cu chimicale.

PT Petruta personal: criminalii nu cred ca pedeapsa capitala este prea usoara...da dracii in ei de frica in anul mortii...se roaga s la allah si la jehova sa aiba pedeapsa cmutata in inchisoare pe viata...vor sa traiasca ca soblanii aici decit sa mearga pe lumea ailalta unde nu stiu ce ii asteapta si unde mai mult ca zigur nu exista presa idioata si avocati ce isi vind mamele pentru $200 pe ora adica ii apara pina in pinzele albe desi stiu bine ca au clientul super-calificat pentru executiea super-meritata. Frica de moarte este cea mai buna metoda de a tine in friu dobitocii, de a tortura psihic pe cei condamnati si de a declara sus si tare ca societate ca totul are o limita si greseliile se platesc iar greseliile imense se platesc imens. Daca as vrea te-ash convinge ca ai gresit cind te-ai bucurat la anularea pedepsei cu moartea in Illinois dar nu am chef si oricum este ironic sa primesc eu mai multe injuraturi decit criminalii hahahahha. Apropo de criminali...ma trimit aia odata la "biserica" ca au asa ceva duminica dimineata dar de cuminti ce sint pe linga popa le trebuie si gardian hahahahha. Popa ii da cu dumnezeu va iubeste asa cum sinteti...aiai ii da cu cintece pe nas, risete si comentarii nu prea religioase...si eu sa ma aflu in treaba ii zic unuia de linga mine "dude, pray for your victim as well,ok? Ura din ochii lui, scandalul iscat imediat cu toti detinutii, vreo 25, sa imi sara in cap si culmea, chiar si popa a facut git si ca toti dracii de a venit sergentul sa ma scoata de acolo ca altfel ar fi dat aia foc la biserica...cea ce a r fi fost un lucru bun pentru ca aia numai biserica nu e. Numai in inchisoare isi etaleaza adevaratul caracter monstrii astia ce se bucura astazi, cu voi, ca nu ii mai asteapta pedeapsa cu moartea.
Robert a spus…
mai Nenea "Anonimul" daca sti asa de bine si esti asa de priceput ce n-ai ramas matalutza acolo sa schimbi sistemul; sa avansezi in grad pana la functia care iti permite sa faci asa cum zici si gandesti, ca pari toba de desteptaciune! Eu personal prefer sa riscam sa primeasca unul inchisoare pe viata decat sa fie omorat. Ce nu pricepi matale e ca sistemul fiind unul imperfect sunt sanse, si realitatea a dovedit-o, ca unii sa fie condamnati si EXECUTATI fara sa fie vinovati. Eu cred ca despre asta e vorba, nu le plange nimeni de mila celor vinovati ! Da se pare ca unii se prind mai greu cand citesc, cred ca au obloanele puse.