VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Fostii presedinti americanii castiga milioane de dolari din discursuri

După 8 ani la Casa Albă timp în care s-a aflat nu doar în centru altenţiei naţionale ci şi în a cele mondiale, mai ales pentru cele două războaie în care America a fost implicată, fostul preşedinte american George W. Bush pare să cam fi dispărut din viaţa publică. Nu prea mai apare pe la televizor, prin presă, imediat după uciderea lui Osama bin Laden a refuzat invitaţia lui Barack Obama de a îl însoţi în New York, dând impresia că s-ar fi pensionat complet.  Nu chiar. Conform purtătorului sau de cuvânt, David Sherzer,  fostul preşedinte George W. Bush se pare că ar fi căştigat de când nu mai este în funcţie nu mai puţin de 15 milioane de dolari. Aceşti bani i-a făcut din cele aproximativ 140 de prelegeri şi cuvântări pe care le-a ţinut cu diferite ocazii, la evenimente unde a fost invitat să vorbească. Un calcul simplu arată faptul că în medie un discurs pe care îl ţine fostul preşedinte Bush costă peste 100,000 de dolari.
Un alt fost preşedinte American care a căştigat sume substanţiale din discursuri este Bill Clinton. Conform Washington Post doar în primii şase ani după ce a părăsit Biroul Oval, Clinton a adunat aproape 40 de milioane de dolari din discursuri. De menţionat însă faptul Bill Clinton a părăsit Casa Albă plin de datorii. Scandalul Monica Lewinsky în care a fost implicat, cât şi alte cheltuieli acumulate în timpul mandatului de preşedinte, adunate,  au totalizat aproximativ 12 milioane de dolari. Acestea au fost plătite însa rapid în următorii ani Clinton ţinând în 2006 în medie câte un discurs pe zi. Nu toate discursurile sale au fost plătite, unele din ele fiind facute în mod voluntar pentru fundaţia care îi poarta numele.  Doar intr-o singura zi in urma a doua discursuri tinute in Canada acesta a câştigat aproape o jumătate de million de dolari. O altă sursă de venit a fost cartea sa autobiografică “ My life” pe care a promovat-o intens peste tot în lume, Bill Clinton fiind prezent acum câţiva ani chiar şi în România.
Jimmy Carter, Ronald Regan sau George Bush Sr. se numară printre ceilalţi foştii preşedintii americani care după terminarea mandatului au făcut milioane de dolari din discursurile pe care le-au ţinut, în special în afara Statelor Unite.

Comentarii