VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Premiul Nobel in medicina luat de un cercetator nascut la Chicago

Premiul Nobel in domeniul medicinei pentru anul 2011 a fost primit de 3 cercetători, printre care si un american nascut aici la Chicago. Cei trei sunt Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada).
Beutler si Hoffmann au fost premiați pentru cercetarile si descoperirile facute in domeniul imunității ereditare, iar Steinman a fost premiat pentru descoperirea celulei dendritice si a rolului acesteia in imunitate.
Jumatate din premiul in valoare de aproximativ 1,5 milioane de dolari ar fi trebuit sa-i revina canadianului Ralph Steinman.  Din nefericire pentru cercetatorul canadian, acesta a murit vinerea trecuta cu doar cateva zile inainte de castigarea premiului, la varsta de 68 de ani.
Prin munca lor de cercetare specialisti afirma ca s-au deschis noi perspective in ceea ce priveste prevenirea si tratarea unor infecţii, a cancerului sau a bolilor inflamatorii.
Premiul Nobel pentru medicina se acorda din 1901 incoace, pana in present in cei 110 ani fiind acordate 101 premii, noua ani, in special in perioada celor doua razboaie mondiale, acest premiu nefiind acordat. Dintre cei 196 oameni de stiinta care au primit acest premiu in domeniul medicinei doar 10 au fost femei. Din totalul de premii Nobel acordate 41 au fost acordate sexului feminin, Marie Curie fiind singura femeie care a primit acest premiu de doua ori, in 1903 si 1911.
De-a lungul timpului nu mai putin de patru presedinti americani au primit premiul Nobel pentru Pace: Theodore Roosevelt (1906), Thomas Woodrow Wilson (1911), Jimmy Carter (2002) si Barack Obama (2009). 
Alti fosti presedinti sau oameni de stat care au primit premiul Nobel pentru Pace: Lech Walesa presedinte al Poloniei(1983); Mihail Gorbaciov presedinte al URSS(1990); Nelson Mandela presedinte al Africi de Sud (1993); Menachem Begin prim-ministru la Israelului (1978); Mohamed Anwar al-Sadat presedinte al Egiptului (1978); Eisaku Sato prim-ministru Japonia (1974); Yasser Arafat presedintele autoritatii Palestiniene(1994); Shimon Peres si Yitzhak Rabin ministru de externe, respectiv prim-ministru al Israelului (1994); Al Gore vice presedinte SUA (2007); Henry A. Kissinger secretar de stat, SUA (1973);  cancelarul german Willy Brandt (1971); George Catlett Marshall secretar de stat SUA, presedintele Crucii Rosii si initiatorul "planului Marshall" (1953).
In 1974 printre cei trei lauriati ai premiului Nobel pentru medicina s-a numarat si ieseanul George Emil Palade, cercetator la o universitate americana, care a primit acest premiu pentru studiile si descoperirile legate de structura si functionarea celulelor.
Alti doi laureati ai premiului Nobel s-au nascut in Romania. Acestia sunt Elie Wiesel, evreu, supravietuitor al holocaustului,  nascut la Sighet, care a primit premiul Nobel pentru Pace in 1986, si scriitoarea germana de origine romana Herta Muller, nascuta in Banat, care in 2009 a primit premiul Nobel pentru literatura.

Comentarii