marți, 1 noiembrie 2011

Președintele Senatului Romaniei in vizita in SUA


 foto: Mircea Geoana, la intalnirea cu liderii Business RoundTable
 Comunicat de presa
În prima zi din vizita de lucru în SUA, Mircea Geoană s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai Consiliului Național de Securitate al SUA și cu reprezentanți ai mediului de afaceri american

În cadrul primei zile a vizitei de lucru pe care o efectuează în America, Președintele Senatului Mircea Geoană, a avut prima serie de întrevederi, în care a abordat subiecte economice și de securitate națională. Mircea Geoană s-a întâlnit în cursul zilei de luni, 31 octombrie, cu Tony Blinken, National Security Advisor pentru Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, cu Phillipe Le Houerou, Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală și cu John Engler, Preşedintele Business RoundTable.
În cadrul întrevederii cu Tony Blinken, National Security Advisor al Vicepreședintelui Statelor Unite, Mircea Geoană a discutat în mod special aspecte de politică externă, precum rolul pe care România îl poate juca în Orientul Mijlociu Extins şi în regiunea Asiei Centrale în contextul reactivării Noului Drum al Mătăsii, dar și despre acordul privind amplasarea elementelor scutului anti-rachetă pe teritoriul României și despre intrarea României în programul Visa Waiver.


În subiectul important al vizelor pentru români, Mircea Geoană şi oficialul american au căzut de acord că este nevoie de un efort conjugat al României și al celorlalte state din Europa de Est pe lângă Congresul american, pentru că acesta este forul care poate decide modificarea legislației și accederea României în programul Visa Waiver.

În cadrul întâlnirii cu Tony Blinken, Mircea Geoană a reconfirmat sprijinul bipartizan pentru Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi a adăugat că Senatul României, forul decizional în chestiuni de securitate şi politică externă, va ratifica cu celeritate acordul referitor la amplasarea în România a elementelor din scutul anti-rachetă. În acelaşi timp, Mircea Geoană a vorbit despre cooperarea solidă dintre România şi Statele Unite în domeniul militar şi al informaţiilor, însă a atras atentia ca alte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic cu SUA nu sunt suficient dezvoltate. În acest sens, Mircea Geoană s-a referit la importanţa dezvoltării componentei economice şi tehnologice a Parteneriatului în domeniul energiei, în IT&C, industrie, agri-business şi sănătate.

Mircea Geoană şi Tony Blinken au mai discutat şi despre limitele unui regim de austeritate, precum şi despre nevoia de a creşte transparenţa cheltuielilor guvernamentale în acelaşi timp cu limitarea cheltuielilor discreţionare, precum şi despre creşterea eficacităţii administraţiei fiscale şi a vămilor.

În cadrul discuţiei cu înaltul reprezentant al Administraţiei americane, Mircea Geoană a menționat și rolul pe care România îl poate juca în cadrul proiectului Noului Drum al Mătăsii. Cei doi au discutat despre rolul de placă turnantă pe care România îl poate juca între Asia și Europa. Proiectul Noului Drum al Mătăsii este un concept al Departamentului de Stat al SUA care are ca idee centrală ancorarea Afganistanului în viața economică a regiunii, ceea ce ar aduce cu sine o stabilizare de facto a zonei, ar aduce investiții și ar însemna noi oportunități pentru locuitorii acestei regiuni.

Totodată, Președintele Senatului României și National Security Advisor al Vicepreședintelui SUA au discutat și despre implementarea conceptului 3D (Defense, Diplomacy, Development – Apărare, Diplomație, Dezvoltare) pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru a asigura o stabilitate reală în regiune. În acest sens, aplicarea conceptului 3D va însemna reunirea într-un efort conjugat a resurselor Statelor Unite şi ale Uniunii Europene pentru stabilitatea, dezvoltarea şi continuarea reformelor democratice în zona Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu Extins, inclusiv în Afganistan, după încetarea misiunii NATO.

Nu în ultimul rând, Mircea Geoană și Tony Blinken au discutat și oportunitatea organizării, la București, cu sprijinul NATO și al Departamentul de Stat al SUA, a unei conferințe pe teme de securitate, înaintea Summitului NATO de la Chicago din 2012. Această conferință ar urma să contribuie la conturarea mai clară a obiectivelor pe care Summitul de la Chicago și le propune și ar veni ca o urmare firească a reuniunii Adunării Parlamentare a NATO ce a avut loc la București la începutul acestei luni.

Președintele Senatului României a avut o întrevedere cu Phillipe Le Houerou, Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, prilej pentru a sublinia nevoia de predictibilitate și transparență în plan economic şi financiar, in România.

Mircea Geoană a arătat necesitatea transpunerii legislației europene privind guvernanța economică în legislație națională internă şi a menţionat în mod deosebit importanţa predictibilităţii pentru ţara noastră. În acest sens, Preşedintele Senatului a întărit importanţa adoptării strategiilor naționale sau sectoriale prin lege, în mod transparent, cu votul majorităţii parlamentarilor. Astfel, potrivit lui Geoană, România ar deveni mult mai predictibilă, ceea ce ar însemna că ţara noastră ar fi şi mai atractivă pentru investitori. 

În cadrul discuţei cu Vicepreşedintele Băncii Mondiale, Mircea Geoană a prezentat necesitatea constituirii unui consiliu independent care să monitorizeze eficacitatea politicilor publice din România, pe modelul Consiliului Fiscal, solicitând sprijinul şi expertiza Băncii Mondiale pentru înfiinţarea unui asemenea for.

În plus, Preşedintele Senatului a ridicat şi problema limitării cheltuielilor discreționare și folosirea cu prioritate a fondurilor de la buget pentru co-finanțarea proiectelor europene. Totodată, Mircea Geoană a subliniat importanţa identificării unor programe naţionale prioritare, care să conducă la dezvoltare economică şi la înfiinţarea de locuri de muncă, şi a arătat că aceste programe trebuie să beneficieze de bugetare multi-anuală.

Cu prileul întrevederii avute cu John Engler, Preşedintele Business RoundTable, Mircea Geoană a menţionat necesitatea întăririi componentei economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Preşedintele Business RoundTable a afirmat că există un interes crescând al firmelor americane pentru a investi în România, în timp ce Preşedintele Senatului l-a invitat pe acesta în România, pentru a prezenta modul în care funcţionează Business RoundTable şi pentru a încerca înfiinţarea unei structuri similare în ţara noastră. Mircea Geoană a solicitat sprijinul Preşedintelui Business RoundTable pentru un turneu de prezentare al ofertei economice şi de investiţii al firmelor româneşti în Statele Unite.
Totodată, Mircea Geoană i-a propus lui John Engler organizarea unei conferinţe la care să fie invitate mari corporaţii americane prezente în România, precum şi mari universtităţi din Statele Unite şi din România pentru a corela nevoile angajatorilor cu pregătirea de care au parte elevii şi studenţii care se pregătesc să intre pe piaţa muncii.

Preşedintele Senatului României şi Preşedintele Business RoundTable au făcut referire şi la Transatlantic Business Dialogue – cadrul de cooperare dintre comunităţile de afaceri şi dintre guvernul Statelor Unite şi comunităţile de afaceri şi guvernele europene. Cu acest prilej, Mircea Geoană a afirmat că este necesar şi util ca şi marile societăţi comerciale americane prezente în Romania să fie prezente şi implicate în acest cadru de cooperare.

Niciun comentariu: