VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Cartea "Portrete din Cioburi" prezentata publicului cititor din Chicago

Luni seara la biblioteca romaneasca din cadrul Centrului Cultural Romanesc din Niles, IL a avut loc lansarea cartii " Portrete din cioburi" de Ligia Seman. La eveniment a participat autoarea cartii alaturi de sotul ei, iar in audienta au fost prezenti lideri din comunitate si romani din imprejurimile metropolei Chicago.
Cartea "Portrete din cioburi" este  rezultatul unei experiente profesionale atat ca si cadru didactic, care a predat religia la scoala, cat mai ales ca si consilier familial, lucru pe care il face intr-un cabinet de specialitate, in Hunedoara, alaturi de sotul ei, care este psiholog. Titlul cartii este unul extrem de frumos si totodata foarte sugestiv. Portretele zugravite in carte sunt ale unor oameni, iar cioburile sunt vietile acestora, pe care autoarea, cu ajutorul condeilului incearca sa le adune, sa le puna impreuna, sa le restaureze, folosind un adeziv special: Divinitatea.
Cele doua volume ale cartii sunt de fapt mai multe romane inglobate intr-unul singur. Este mai intai un roman de familie, in care sunt descrise personaje din trei generatii, apoi roman de dragoste, in care personajul principal este intelectualul roman din perioada de dinainte de 1989, care cauta iubirea adevarata. Povestirea se continua insa si dupa Revolutie chiar pana in zilele noastre.  Este apoi un roman socio-politic in care sunt prezentate moravurile societatii comuniste. Romanul trateaza subiecte precum relatiile premaritale, criza varstelor, crizele emotionale sau avortul. Cele doua volume ale cartii "Portrete din cioburi" au o incarcatura psihologica foarte puternica,  personajele cautand un sens al vietii, al destinului, exprimandu-si frustrarile, framantarile, gandurile si trairile interioare. Este totodata un roman de factura crestina care incearca sa ofere solutii crestine la problemele curente ale vietii.

 La lansare, Alina Vance redactor cultural si literar la ziarul romanesc Romanian Tribune din Chicago a facut o scurta introducere a celorlalte romane pe care scriitoarea Ligia Seman le-a scris, precum: “Funiile dragostei”, “Handicapul conştiinţei”, “Domnind peste imprejurile vietii”, sau “Tragedie şi triumf”,
Aceasta a spus ca : "Ligia Seman scrie nu doar literatură formatoare ci şi transformatoare, genul de scriitor care imbina arta scrisului cu arta pedagogica din dorinta de a interveni in formarea cititorului, de a contribui la transformarea acestuia. Romanul crestin are menirea de a-i arata cititorului, ca dincolo de experienta omeneasca limitata, se afla divinitatea.
 În orice epocă, şi în zilele noastre, numeroşi tineri simt dorinţa profundă ca relaţiile dintre persoane să fie trăite în adevăr şi în solidaritate. Mulţi manifestă aspiraţia de a construi raporturi autentice de prietenie, de a cunoaşte iubirea adevărată, de a întemeia o familie unită, de a ajunge la o stabilitate personală şi o siguranţă reală, care să poată garanta un viitor senin şi fericit. Voim ceea ce este mare, nou. Voim să găsim însăşi viaţa în vastitatea şi frumuseţea ei. Omul este într-adevăr creat pentru ceea ce este mare, pentru infinit. Orice alt lucru este insuficient. Sfântul Augustin avea dreptate: inima noastră este neliniştită până când nu se odihneşte în Dumnezeu. Dorinţa celei mai mari vieţi este un semn al faptului că el ne-a creat, că purtăm “amprenta” sa. Dumnezeu este viaţă, şi pentru aceasta orice creatură tinde la viaţă; în mod unic şi special persoana umană, făcută după imaginea lui Dumnezeu, aspiră la iubire, la bucurie şi la pace. Aşadar, înţelegem că este un contrasens a pretinde eliminarea lui Dumnezeu pentru a-l face pe om să trăiască! Dumnezeu este izvorul vieţii; a-l elimina înseamnă a ne separa de acest izvor şi, în mod inevitabil, a ne priva de plinătate şi de bucurie: “De fapt, creatura fără Creator dispare”.
Cultura actuală, în unele zone din lume, mai ales în Occident, tinde să-l excludă pe Dumnezeu, sau să considere credinţa ca un fapt privat, fără nici o relevanţă în viaţa socială. În timp ce valorile care sunt la baza societăţii provin din Evanghelie – ca şi sensul demnităţii persoanei, al solidarităţii, al muncii şi al familiei -, se constată un fel de “eclipsă de Dumnezeu”, o anumită amnezie, dacă nu un adevărat refuz al creştinismului şi o negare a comorii credinţei primite, cu riscul de a pierde propria identitate profundă.
Literatura scrisă de Ligia Seman alege,în contrast, acea formă de comunicare prin intermediul căreia transmite şi demonstrează că îi pasă, că ceilalţi contează pentru ea. Care este această formă de comunicare? Este dragostea pentru semeni. Ligia scrie din dragoste pentru oameni. Pentru ca ei să înveţe din greşelile celorlalţi, să nu repete greşeli, să găsească vindecare, restaurare, să regăseasca liniştea universului interior; pentru ca ei să devină, să se dezvolte, să fie transformaţi. 
Intr-o lume in care tot mai mult este vehiculată ideea că totul se poate cumpăra, inclusiv iubirea, Ligia Seman aduce un mesaj inedit, proaspăt si revigorant: Iubirea se dăruie" concluzioneaza Alina Vance.
La finalul evenimentului scriitoarea a citit pentru publicul prezent cateva pasaje din unul dintre volume, apoi a raspuns intrebarilor celor prezenti si a primt mesaje de incurajare din partea lor. 

Fragmente din carte in lectura autoarei.

Comentarii

Anonim a spus…
Sant placut impresionat de faptul atat de departe de Hunedoara,de locul coplariei si adolscentei mele,pot sa citesc vibrari sentimentale profunde, insotite de iz si parfum specific transilvanean !.Iar pana maiastra a doamnei Seman reuseste impulsiv si . . tandru in acelasi timp, sa-mi reactiveze in memeorie imagini, tablouri si momente din vremuri "democrat-populare" ce au contribuit profund la foramarea personalitatii mele !. Ii doresc un deosebit succes in cariera ei de scriitoare cu reliefat talent oratoric ,insotit de profunde si ascutite sageti sentimentale !
sincerely, Outward Bound, Knox , Indiana