Impresii despre întâlnirea cu Victor Ponta la Chicago

 Update: Liste celor cu care s-a vazut Victor Ponta in America
Secretul a fost dezlegat:
 Departamentul de Stat – întâlniri cu:
Philip Gordon, Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs al Hilllary Clinton

Rose Gottemoeller, Undersecretary for International Security and Arms Control

Ambasador Richard L. Morningstar, Special Envoy of the United States Secretary of State for Eurasian Energy, asistent pe energie Hillary Clinton

Administraţia Americană:
Bruce Reed - Chief of Staff Joe Biden, Vice President’s Special Advisor for Europe and Eurasia

Pentagon:
James J. Townsend
, Deputy Assistant Secretary of Defense for European and NATO Policy

FMI:
Menno Snel
– Director Executiv Europa

De asemenea, la Atlantic Council, Victor Ponta a sustinut o prelegere pe tema Priorităţile strategice ale României si a avut intalniri cu Barry Pavel, Director, International Security Program, Damon Wilson, Executive Vice President and Director of the International Security Program at the Atlantic Council.

Congresul SUA – intalniri cu:
1. Senator Richard Durbin - Assistant Majority Leader – United States Senate. Committee on Foreign Relations. Chairman – Subcommittee on Financial Services and General Government. Chairman – Subcommittee on Human Rights and the Law.
2. Congressman Frank Wolf - Chairman – Subcommittee on Commerce, Justice, and Science. Co-Chairman – Congressional Human Rights Commission.
3. Senator Johnny Isakson - Vice-Chairman – Select Committee on Ethics. Committee on Foreign Relations. Committee on Commerce, Science, and Transportation. Committee on Small Business and Entrepreneurship.
4. Congressman Bill Posey - Committee on Financial Services
5. Congressman Jim Jordan - Chairman – Republican Study Committee, largest political caucus in U.S. Congress. Committee on the Budget. Subcommittee on National Security and Foreign Affairs.
6. Congressman Paul Broun - Committee on Homeland Security. Vice-Chairman – Subcommittee on Counterterrorism and Intelligence. Committee on Science and Transportation.
7. Congressman Jeff Miller- Chairman – Committee on Veterans’ Affairs. Committee on Armed Services. Permanent Select Committee on Intelligence.

Alte întâlniri (think-tanks, media):
Governor Howard Dean
- Former Chair of DNC

Tom Daschle - U.S. Senator from South Dakota and former U.S. Senate Majority Leader

Robert Shapiro – SONECON

Jay Thompson - Chevron Government Affairs

Sally Painter - Blue star strategies

Peter Brodnitz - Benenson Strategy Group

Tom McMahon
– Former Chair of DNC

Peter Broditz – Obama Poll

SterIvan Doherty – Head of Political Party Program – NDI

Will Marshall
– President of PPI

Ken Gude
– Chief of Staff, CAP

Tara McGuiness – Senior Vice President, CAP

Desmond Lachman - American Enterprise Institute
sursa EVZ

Cei din România au fost disperati sa știe ce a făcut liderul principalului partid din opoziție la Chicago si in America. Am primit telefoane si mesaje de la colegii din presa scrisă si televiziune sa le spun ce si cum, ca acestia ii pierdusera de o săptămâna urma lui Ponta. O pierdusera pentru ca acesta nu prea vroia sa vorbească cu ei. Acest lucru reiesind foarte vadit si din discuțiile pe care le-am avut in particular. A ajuns probabil la aceeași concluzie cu a președintelui Basescu care a tainuit si el vizita la Washington DC. Diferența a fost ca Traian Basescu s-a văzut fata in fata cu Obama, pe cand liderul PSD, in speranta ca vor veni la putere, doar si-a facut introducerea unor oficiali, a caror nume au ramas tainuite. Victor Ponta a evitat sa dea numele celor cu care s-a întâlnit pentru ca nu erau probabil nume cunoscute si de rezonanta așa cum si-ar fi dorit presa din tara.A evitat poate sa le spuna ca sa nu il poată ironiza presa, lucru de altfel pe care chiar domnul Ponta l-a făcut cu Basescu, zicand la vremea respectiva ca președintele a mers pe ușa din dos sa se vadă cu servitori. Probabil ca acum a realizat ca si acești "servitorii",  mai puțin cunoscuți publicului, sunt extrem de importanți, pentru ca ei sunt cei care de fapt știu cel mai bine relațiile dintre cele doua tari. Ei sunt experții care fac profilul politicianului roman si dau mai departe dosarul celor de la vârf.

Revenind la intalnirea cu domnul Ponta acesta mi s-a parut mai OK, ca sa zic asa, in realitate decat politicianul pe care il vezi in presa si la televizor. Adica un om cu care poti sa ai un dialog.  Chiar daca as tinde sa cred in sinceritatea dumnealui, sau cel putin in materie de declaratii, realitatile de pe scena politica si mai ales coalitia din care face parte, USL-ul, si Crin Antonescu, ma fac sa cred altceva.  Daca e sa ne uitam doar la circul facu azi in parlament de colegii dansului din USL  tot ce ne-a declarat se cam duce pe apa sambetei. 
Unde este opozitia care nu distruge si care de fapt are o atitudine constructiva? Cum poate sa ne convinga ca vor fi sau vor face lucruri si mai bune decat actualii guvernantii, care fie vorba intre noi, au si ei pacatele lor, si nu putine?! Sau poate chiar doreste si incearca, dar nu reuseste din cauza celorlalti?!

In declaratiile pe care le-a facut  aici la Chicago a sustinut ca nu este deacord ca presedintele sa fie schimbat si nici cu cacealmaua pe care noi o vedem in mod frecvent in politica damboviteana. Pai si atunci de ce atata scandal cu incercarea de demitere?! Oare nu coalitia din care face parte a provocat si-a visat sa schimbe guvernul si pe presedinte? Oare de ce nu lasa asa cum el insusi declara ca poporul, prin vot la alegeri, sa fie cel care decide?!
Vizita la Chicago chiar daca neanuntata, a fost binevenita pentru ca e bine sa cunoasca de la fata locului situatia comunitatii romanesti de aici. La fel ca orice alt politician venit in zona a fost si el bine primit indiferent de culoarea politica. Prezenta domnului Ponta a fost insa de aceasta data mai mult prin jurul liderilor si oamenilor din bisericile neoprotestante. Acesta avand cel putin doua intalniri cu lideri din bisericile baptiste si penticostale. Una din ele fiind biserica Elim dupa cum declara insusi pastorul Cristian Ionescu. Victor Ponta n-a vizitat intamplator aceste biserici acesta fiind introdus de catre fostul primar din Arad Dorel Popa, el insusi pastor.
Se pare ca voturile romanilor neoprotestanti sunt extrem de curtate de majoritatea politicienilor. Ramane insa de vazut cu cine vor vota romanii din SUA la viitoarele alegeri. Pana una alta este bine ca macar acesti lideri isi gasesc timp sa se si intalneasca cu electoratul, lucru care ar trebui sa-l faca intr-o proportie mult mai mare. Ar fi de preferat sa stea si sa polemizeze mai putin pe la televizor, sa fie mai mult pe teren, printre cetateni pentru a le afla problemele si pentru a avea cum spunem noi acel "personal touch and feeling".



Comentarii

Lupus a spus…
Ati lansat in acest articol o perceptie proprie din interviul dat de Ponta la Chicago. Va fi speculata copios de oficioasele basiste.
Eu am inteles ca Ponta a spus ca nu e o prioritate schimbarea presedintelui si a guvernului si ca normal e ca schimbarea sa se produca la termen, la 4-5 ani.
Dar daca USL castiga alegerile si abuziv Basescu refuza desemnarea unui premier pe care USL il doreste, nu e normal sa-l suspende pe jucatorul care, dupa cate observ, dvs., la Chicago, inca va mai produce o impresie buna?
Noi ne-am saturat de el.
Marian Petruta a spus…
Eu ma refeream in special la tot scandalul de pana acum cu actuala putere, cu demiteri peste demiteri toata ziua buna ziua cand parlamentatrii ar avea lucruri mult mai importante de rezolvat. Dar si la situatia actuala, la mascarada pe care o fac in balcoanele parlamentului. E o lipsa totala de respect fata de cetateni, de intreaga tara, de oamenii care muncesc, platesc taxe ca ei sa faca ce fac la TV. Cum se asteapta sa vina la putere si sa conduca avand un astfel de comportament?
Am certitudinea ca daca USL vor castiga alegerile, vor avea si un premier de-al lor. Lui Basescu oricum i se va termina mandatul, asa ca daca Crin Antonescu va fi destul de convingator( pana acum nu prea este) va avea ocazia sa numeasca el primul ministru.
Lupus a spus…
Nu ati prea inteles rostul protestului parlamentar. Este un raspuns la protestul din strada care cere alegeri anticipate intrucat actuala structura politica a parlamentului nu mai este legitima. Trei ani au zis ca n-au nevoie de opozitie, mistificand vointa votului dat in 2008 intr-un partid neparlamentar al traseistilor, UNPR. Acest partid n-a existat la alegeri.
Nu era normal ca dupa demisia lui Boc sa se mearga la alegeri? Au continuat cu sfidarea alegatorilor, numaind un nou guvern care ii reprezinta doar pe ei?
Tocmai ca alegerile parlamentare sunt in toamna acestui an iar alegerile prezidentiale abia in 2014.
Daca USL castiga alegerile nu Basescu trebuie sa desemneze premierul?
D-le Petruta, dupa cele afirmate in articol si in comentariu pareti mai apropiat de propaganda basista... daca nu e o lipsa de informare.
Vi se pare normal ca dupa tonul moderat al lui Ponta, pe care l-ati vazut si in interviu, Puterea sa raspunda cu acelasi dispret si cu aceeasi violenta... cum sunt banerele cu care au impanzit tara?
Acestea nu vi se par o lipsa de respect fata de cetateni si, mai grav, fata de democratie din partea unor politicieni care nu mai reprezinta nici 20% din vointa populara?
septigre a spus…
M-am hotarat sa-ti scriu...pentru ca vad ca esti multumit de acest "dialog " dintre tine si Tontanovici... numai jurnalism nu se cheama...in fine...
Eu si multi ca mine iti reprosam faptul ca... Ai evitat cu buna stiinta intrebarile pe care un jurnalist cu coloana vertebrala ar fi trebuit sa le puna (vot prin corespondenta, samd).
Nu ma intelege gresit: In nici un caz NU ne asteptam sa ii "oferi acelasi tratament" pe care il are zilnic,Presedintele Romaniei, Traian Basescu...din partea TV latrina 3 si irealitatea!
Din pacate...vei ramane in memoria mea si a altora ca mine...sub numele de...gentutza lui Tonta!
P.S. sunt unul din cei multi pe care Tonta si Crin Pogonici ar vrea sa-i lase fara dreptul de a vota!
Marian Petruta a spus…
Vorba aceea daca taceai filozof ramaneai. Inainte de a comenta ar trebui sa ascultati in intregime cele doua interviuri, nu de alta dar in cel de pe RTN a fost intrebat in mod explicit despre votul prin corespondenta. Am fost de fata cand a data cel interviu asa ca nu avea nici un sens sa il mai intreb din nou. In plus l-am intrebat despre dreptul la vot al romanilor din diaspora pe care Antonescu vroia sa-l elimine daca nu platesc oamenii taxe in tara. Asa ca nu mai vorbiti aiurea. E plina lume de "destepti" care sa se ascunda sub anonimate si doar sa comenteze. Mai lasati obloanele la o parte inainte sa comentati. Cei care tin cu Ponta acuza ca prea tin cu Basescu iar astia ca tine invers. Mai fratilor daca nu va convine data viitoare mergeti voi si punetile voi intrebarile dupa cum va plac voua. Pana una alta sunt liber si independent avand dreptul sa pun ce intrebari vreau si cum vreau.
Lupus a spus…
Septi
Decat sa votezi cu cei fata de care ai atata deferenta in exprimare, parca ai fi un slujbas al regimului de Base, mai bine abtine-te.
Am ajuns iarasi in postura de a urmari A3 si Realitatea asa cum, odinioara, ascultam Europa Libera.
septigre a spus…
@gentutza lu' Tonta
1)Stii foarte bine despre ce vorbesc ...in alta ordine de idei...da...scrii ce vrei si pui ce intrebari vrei!...te si felicit ca ai fost in direct la latrinele varanului ...esti intre ai tai..nu te judec...e dreptul tau de a te asocia cu cine crezi tu ca te reprezinta!
2)expresia pe care o tot bagi in fata si in alte raspunsuri de-ale tale...aceea... "E plina lume de "destepti" care sa se ascunda sub anonimate si doar sa comenteze..."... spune-mi daca o ca explicatie pe alte bloguri din Nord America...iar doi...stii bine ca poti sa modifici softul...
3)"iar astia ca tine invers"...astia ca mine si ca altii stim ce si cum gandeste Tontanovici!
Multa sanatate iti doresc!
@plano
"Am ajuns iarasi in postura de a urmari Latrina 3 si IRealitatea ..."... danga langa...
NOROC BUN!
victor L a spus…
@ Plano10,
"Daca USL castiga alegerile nu Basescu trebuie sa desemneze premierul?"
Ori cistiga ori nu cistiga USL alegerile, presedintele desemneaza numele unui candidat sa formeze guvernul.
"Dar daca USL castiga alegerile si abuziv Basescu refuza desemnarea unui premier pe care USL il doreste"
Esti repezit sau necunoscator. Constitutia nu vorbeste despre o alianta de partide, ci despre un partid cistigator. Si nu repeta ca papagalul cu abuzurile lui Basescu; nu a facut decit sa respecte Constitutia mosita de simpatiul tau Iliescu.
Anonim a spus…
lupul parul si-l schimba, dar naravul, ba, aluzie, una ce declara, si alta, ce face
Anonim a spus…
@Plano10
comentariile tale dovedesc o indoctrinare crasa. orice alta observatie pe marginea lor de prisos.
ce nu-ti dai seama insa e ca, in momentul in care compari regimul ceausescu cu basescu (asocierea intre latrine si europa libera), ii faci lui base un MARE serviciu, pentru ca orice om cu capul pe umeri sesizeaza CAT de exagerat si limitat ti-e modul de gandire, deci tot ceea ce spui devine brusc nul si neavenit. keep up the good work, mate! :)
Lupus a spus…
@Victor L
Esti tot atat de superficial in proceduri constitutionale ca si imberbul care se Base in Constitutie si ale carui fumuri urat mirositoare le imprastii pana la Chicago.
Legea partidelor politice asimileaza aliantele inregistrate la Tribunalul Bucuresti, asa cum e USL, ca entitati politice de sine statatoare.
Nu te mai da scula in Drept ca nu esti decat un ecou de Base!
Cat de mare e morcovul ... la Base nu va indrazni sa nu desemneze un premier de la USL, respectiv pe Ponta.
Cu un guvern Ponta, daca se poarta frumos, poate supravietui in functie pana in 2014.
Daca e obraznic... suspendarea si demiterea il pasc.
Aveti reflexe inverse!
Cine a mai vazut societate civila si presa independenta care fac propaganda pentru putere!!!?