Reactii din comunitate dupa vizita delegatiei prezidentiale la Chicago


Dupa discutii purtate cu oamenii care au luat parte la întâlnirea cu delegaţia românească prezentă la Chicago cu ocazia summit-ului NATO, am aflat cea ce bănuiam deja. Români din zonă sunt extreme de dezamăgiti şi chiar revoltaţi de  modul trunchiat şi distorsionat în care presa de la Bucureşti a relatat întâlnirea  preşedintelui şi a celorlalţi membri ai delegaţiei cu comunitatea românească din Chicago. Din pacate presa s-a concentrat mai mult doar pe relatări şi subiecte cu iz de scandal, uitând să relateze faptul că cei prezenţi au discutat nu doar cu preşedintele Traian Băsescu ci şi cu ceilalti membri din delegaţia românească, din delegatie făcând parte şi alte persone precum domnul Adrian Vieriţă, ambasadorul României la Washington DC, Simona Miculescu ambasadorul României la Naţiunile Unite, ambasadorul României la NATO domnul Sorin Ducaru, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, precum şi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Iulian Fota şi Iulian Chifu ca să numesc doar câţiva dintre ei. 
Personal mi-a facut placere să-l revăd şi să vorbesc domnul Sorin Ducaru, pe care am avut onoarea să-l cunosc încă din vremea cand era ambasador la Washington DC. 

Ce n-au înteles cei din presa centrala, şi ar fi fost bine ca populaţia României să afle,  este că românii din Chicago au dat dovadă de respect şi bun simţ de fiecare dată când au avut parte de o vizită oficială, indiferent că preşedintele României era Iliescu, Constantinescu sau Băsescu. Toţi, în mod egal, au primit respectul cuvenit la vremea respectivă, pentru ca românii din America, şi în special cei de la Chicago, au dat respectul cuvenit nu atât persoanei cât funcţiei prezidenţiale pe care aceştia o reprezentau. Atât domnul consul general Lucian Leustean cat si romanii cu care am discutat şi-au manifestat dezamăgire faţă de cele scrise de presa bucureşteană.
Unul dintre cei care mi-a împărtăşit această dezamăgire este domnul Octavian Cojan, unul din  veterani comunităţii din zonă, cel care a fost implicat alături de alţi români în organizarea vizitei tuturor celorlalti preşedinţi ai României de după 1989 care au trecut prin Chicago, chiar si a Regelui Mihai. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât în spatele unui astfel de eveniment se află multă muncă şi efort pe care comunitatea l-a depus atât din punct de vedere logistic cât şi financiar.  Da, financiar pentru că parte din cheltuielile facute cu prilejul recepţiei au fost suportate de români din comunitate.
  Ar fi foarte multe de spus însă cel mai bine este să-i las pe o parte dintre cei care au fost prezenţi la eveniment să le spună celor care nu au fost, dar şi-au permis să comenteze, ce parere au ei despre eveniment şi ce a scris presa din ţară.
 Iata intrebarile la care i-am rugat sa imi raspunda fiecare:
 "În urma unor articole apărute în România scrise de persoane care n-au fost prezente la eveniment, preluat chiar şi aici in SUA de ziarul NY Magazin, cu titluri şi afirmatii de genul "Traian Băsescu, mitocănie şi manipulări la Chicago" "Traian Băsescu şi-a făcut numărul în faţa unui număr restrâns de români, atent selecţionaţi şi „botezaţi” pompos comunitatea românilor din SUA."" sau ca cei invitati au fost alesi pe "spranceană" numindu-ne aplaudacii preşedintelui, în calitate de organizatori sau participanti la eveniment cum comentaţi aceste lucruri? Cât de reprezentativi au fost românii prezenţi la eveniment ?!
Pe măsură ce primesc alte comentarii şi păreri de la ceilalţi români din Chicago am să le postez.

Nu mă pot pronunţa în ceea ce priveşte cei de pe listele trimise de către biserici, dar cei pe care-i cunosc personal şi românii din comunitatea româneasca din Chicago în general, fac parte din categoria celor care tratează un preşedinte de ţară ca pe un preşedinte de ţară, indiferent de culoarea politică a acestuia. Pe majoritatea celor pe care-i cunosc de la întâlnirea cu preşedintele Băsecu i-am văzut cu ani în urmă la o recepţie similară pentru fostul preşedinte Iliescu. A spune că cei care s-au întâlnit cu Iliescu şi acum cu Basescu au fost aleşi pe sprânceană, e cea mai mare aberaţie posibilă, indiferent că informaţia este oferită de ziare din România sau din SUA. În ceea ce priveşte altă aberaţie, cea a numărului de “câteva zeci”, cine are timp să-i numere şi vor constata că au fost în jur de 300 persoane în sala. Păcat că există atâta dezinformare în presa românească.” - Sorin Pintiliuc administratorul siteului  Romanian Portal

Eu cred că cei prezenţi la recepţie au fost foarte reprezentativi pentru comunitate, poate mai reprezentativi decât oricând deoarece toate spectrele comunitare au fost echitabil reprezentate: biserici, media, academie şi business, precum şi simpli cetăţeni. În estimarea mea au participat peste 250 de persoane. Oficial din partea bisericii au participat 10 persoane, însă prin alte poziţii au participat şi alti membri ai bisericii, aşa că în total au participat 16-17 membrii ai Bisericii Philadelphia.
Preşedintele a fost foarte apreciat pentru sinceritatea şi realismul lui, modul în care se relaţionează la oameni şi pentru ca în prezent pare singurul care mai ţine valori capitaliste şi o orientare spre SUA
.”. – Florin Campean pastor biserica  Philadelphia din Chicago

Consulatul ne-a comunicat intenţia de a invita persoane din catedrală, după care doritorii şi-au anunţat participarea. Aceştia nu au fost nicidecum atent selecţionaţi, cei interesaţi fiind liberi să participe. Invitaţiile au fost trimise de Consulat fiecărei persoane care şi-a dat acceptul, accesul făcându-se pe baza acestora.
La dineu am observat o participare şi a românilor de la alte biserici, precum şi din alte medii (universitare, de afaceri, medicale, etc) După un discurs scurt al preşedintelui cei interesaţi s-au angajat într-un dialog cu acesta şi domnul Andrei Marga, dar şi alti membri din delegaţie.
”  - Vasile Mureşan preot la catedrala ortodoxă Sf. Împăraţi Constantin şi Elena Chicago

Nimic nou în presa dâmboviţeană. Frica de românii americani a rămas în reflexul vechilor şi noilor comunişti .”  - Vasile Bouleanu commentator şi administrator al grupului on-line de discuţii Free Press Romania

Eu nu am văzut nicio mitocanie. Manipulare?!  Este posibil şi dacă ar fi să iau în considerare răspunsul preşedintelui la întrebarea mea, atunci pot să afirm cu tărie că e manipulare. Dar hai să fim serioşi...e mult spus manipulare. Cine a deschis un astfel de subiect îmi lasă impresia că duce o lipsă acută de idei, ori de ce nu, e vorba de un altfel de manipulare.
"Traian Băsescu şi-a făcut numărul în faţa unui număr restrâns de români, atent selecţionaţi şi „botezaţi” pompos comunitatea românilor din SUA." Păi normal că si-a facut numarul; când Ponta a fost la o biserica în Chicago nu a mai scris nimeni că Ponta şi-a făcut numărul. Ridicol.
În privinţa invitaţilor şi felul cum aceştia au fost aleşi, normal că numărul a fost redus; nu se putea altfel. "Atent selectionaţi" ?! Poate fi interpretat; normal că trebuiau "selectionaţi"...nu era normal să vină cineva şi să înceapă să urle pe acolo. Cine a facut "selecţia" a încercat să adune cât mai mulţi români din toate păturile sociale. Deci nu cred că cineva a urmărit să vina numai PDL-işti. Şi ca să fim corecţi, bisericile au primit invitaţii, deci selecţia a fost făcut de biserici.
Eu tare aş vrea să stau faţă în faţă cu persoana care a spus ca aş fi  "aplaudac". În primul rând eu nu am aplaudat pentru că sunt total nemulţumit de actuala clasă politică (vezi întrebarea adresată preşedintelui) şi nu aveam nici un motiv să-l aplaud pe cel care face propagandă faţişă pentru proiectul Roşia Montana, ori pe cel care a reuşit să ăa dezamagească crunt prin prestaţia lui ca preşedinte al României în toţi aceşti ani. Am văzut că şi presa din România a spus că au fost aduşi aplaudacii preşedintelui şi trebuie să spun că m-am simţit jignit de cei care comentează fără a fi fost la faţa locului.  În ceea ce priveşte "cât de reprezentativi au fost românii prezenţi la eveniment"...nu ştiu exact, înăa am văzut preoţi de la toate bisericile,am văzut doctori, am văzut profesori, ingineri, economişti, studenţi, am văzut pensionari, muncitori calificati sau mai puţin calificaţi... deci au fost din toate categoriile
- Cristian Calin specialist IT, candidat independent la Camera Deputaţilor Colegiului 3 Diaspora


"Personal am fost iritata si stupefiata de atitudinea colegilor din mass media, care au prezentat trunchiat si tendentios evenimentul din sala de bal a hotelului  The Drake. Dupa un drum de 750 de mile (14 ore cu masina) de la Washington DC pana la Chicago, cu scopul de a participa si de a acoperi cel mai important eveniment international al anului organizat in SUA - Summitul NATO, m-am simtit lezata de afirmatiile jurnalistilor de la Cotidianul, Gandul sau New York Magazin, care nu au avut reprezentanti la Chicago, dar ne-au catalogat drept "aplaudaci" sau suferinzi de "surdo-mutenie". Din acest motiv consider expresiile "aplaudaci" si "surdo-mutenie" drept un atac la persoana, mai ales ca pe mine deplasarea la Chicago m-a costat 1500 de dolari.
  Este regretabil si dezgustator felul in care acesti colegi s-au limitat la relatarea maruntisurilor insignifiante si a subiectelor de scandal, dar au omis esentialul - locul si rolul Romaniei in NATO si scopul principal al vizitei la Chicago - declararea capabilitatii scutului anti-racheta din Europa, ale carui elemente fixe vor fi amplasate si in tara noastra. Rezolutiile summitului, intalnirile bilaterale, propunerile si interventiile delegatiei Romaniei in Consiliul Aliantei Nord-Atlantice au fost ignorate si au scapat din vederile acestor ziare preocupate de can-can, ceea ce dovedeste inca odata (daca mai era necesar) lipsa de viziune a unor formatori de opinie cu pretentii. In opinia mea, receptia de la hotelul The Drake, moment dezbatut cu ardoare de mass media romaneasca, a fost doar unul dintre zecile de evenimente de importanta planetara, care s-au petrecut intre 19 si 21 mai la Chicago, multe dintre ele cu un impact direct asupra Romaniei, a securitatii, economiei, imaginii si politicii ei externe si categoric mult mai importante decat  intalnirea delgatiei Romaniei cu romanii din Chicago."  Simona Mihaela Botezan, jurnalista "Miorita USA" Romanian - American Newspaper

Comentarii

Anonim a spus…
Am fost invitat sa particip la aceasta intalnire ,de fapt am fost mai mereu invitat la astfel de intalniri in comunitatea Romana din America si mai ales Chicago.De fiecare data am privit cu mult respect pe cei ce reprezinta tara noastra de origine dar si pe membrii comunitatii romanesti care au facut si fac cinste Romaniei.Din pacate ceea ce sa scris in presa din Romania despre acest eveniment este sub orce critica.Jenant.Ma intreb: Oare chiar atita bun simt nu aveti domnilor de la mass-media din Romania?Daca astfel prezentati voi tara voastra,cum ati vrea sa va prezinte strainii pe voi(Spania,Italia,Germania,Marea Britanie etc.)In America suntem vazuti bine.Va doriti cumva sa fim si noi tratati ca cei de prin Europa?Aceasta este dovada ca nu stiti sa va respectati mai intai pe voi si apoi pe cei ce va conduc.
Regretabil.
V.S
Generalul Coldea a spus…
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.