Forumul presei romanesti nord-americane 2012

Weekend-ul trecut a avut loc cea de-a 3-a editie a forumului presei Romanesti din SUA si Canada.  Evenimentul a fost organizat de catre NARPA (North American Romanian Press Association). Printre cei  prezenti s-au numarat jurnalisti din mass-media romano-americana precum: Miorita USA, Gandacul de Colorado, Tribuna Romaneasca, Curentul International, Romanian Television Network, Radio Diaspora Online si Jaams Media. Din Romania  la eveniment au luat parte si cativa reprezentanti ai  ProTv International.
Ziaristii romani veniti din diferite parti ale continentului nord american, ajunsi inca din ziua de vineri la Chicago,  au avut parte de o intalnire cu colegii lor ziaristi de la prestigiosul ziar american Chicago Tribune. Ziaristii romani au asistat la una din sedintele de redactie a editiei de week-end a publicatiei americane,  acestia avand ocazia de a afla in premiera stirile care urmau sa fie selectate si publicate pe prima pagina. Ulterior,  ziaristii romani au purtat discutii pe diverse teme cu colegii lor americani.

In cursul zilei de sambata dimineata, o parte din ziaristi au participat alaturi de alti lideri de organizatii din comunitate, la o intalnire cu secretarul de stat Natalia Elena Intotero, noul sef al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din Guvernul Romaniei. Aceasta a fost insotita la Chicago de Daniela Fratila, o alta reprezentanta a departamentului, iar intalnirea  a avut  loc la sediul consulatului romanesc din Chicago, in prezenta domnului consul Lucian Leustean.In cursul dupa-amiezii ziaristii romani s-au intalnit la Romanian Heritage Center, in sala de conferinte pusa la dispozitie prin amabilitatea celor de la AAmerican Flooring,  pentru a discuta diverse teme de interes pentru mass-media romano-americana.  Atat festivalul, cat si intalnirea jurnalistilor a fost mediatizata  in presa locala Americana  prin discutii si interviuri oferite  unor jurnalisti americani prezenti la eveniment.

Jurnalisti prezenti au avut totodata ocazia sa il intalneasca si pe John D’Amico un reprezentant in congresul statului Illinois.
Pentru inceput, a fost facuta o scurta trecere in revista a activitatilor la care NARPA a participat in anul calendaristic 2011-2012. Printre cele mai importante evenimente in  care asociatia jurnalistilor a fost implicata se numara: lansarea la Chicago a cartii „Portrete din Cioburi” de Ligia Seman; participarea in cadrul maratonului de la Chicago; participarea la Forumul Romanilor de Pretutindeni de la Bucuresti; participarea la salonul international Auto de la Chicago;  intalnirea cu Victor Ponta aflat in vizita la Chicago; participarea la turneul de tenis caritabil al organizatiei „Sf. Paraschieva” Chicago; prezenta la conferinta internationala „ Crossing Boundaries in Culture and Communication” de la Bucuresti; participarea la summit-ul NATO de la Chicago si intalnirea cu delegatia Romaniei prezenta la eveniment si la intalnirea cu comunitatea; participarea la petrecerea organizata de primaria orasului Chicago si intalnirea cu primarul Rahm Emanuel; promovarea in calitate de parteneri media a unor evenimente comunitare  romanesti din SUA si Canada.  
Printre  punctele cele  mai dezbatute in cadrul intalnirii a fost si acela cu privire la relatarea trunchiata si distorsionata de catre mass-media din Romania a unor evenimente pretrecute aici in Statele Unite.  S-a evidentiat necesitatea ca presa romaneasca din SUA,  sa dea replica la ceea ce se publica distorsionat in presa de la Bucuresti, in special la subiecte care reflecta in mod dezavantajos  imaginea comunitatii.
S-a subliniat faptul ca cei din tara ar trebui sa stie ca in America exista presa de limba romana si ca ar fi de preferat ca ei sa contacteze jurnalistii romano-americani pentru a le cere parerea,  legat de subiectele abordate.
Nu ma intereseaza ca e PDL sau  PSD la guvernare, ci ma intereseaza ce se intampla in Romania. Ca si jurnalist ma intereseaza perspectiva lor- a politicienilor- si punctul lor de vedere despre Romania. “ a declarat  Petru Amarei  presedintele televiziunii Romanesti din Chicago.  “Am fost catalogat ca simpatizand PSD-ul daca am luat un interviu lui Ponta, dar pe mine m-a interesat doar sa ofer audientei si o alta perspectiva.” a concluzionat acesta.
Punctul cel mai asteptat de pe agenda intalnirii a fost citirea listei cu numele jurnalistilor castigatori la concursul organizat de asociatie, prin care s-au premiat cele mai bune articole din presa romaneasca din SUA si Canada. Premiile din acest an au fost oferite cu sprijin si din partea Smart People Foundation din California. Juriul format din jurnalistii: Daniela Soros –Romanian Global News, Simona Constantin-Radio Romania International, si Vlad Teodorescu –Evenimentul Zilei au decis in urma notelor acordate, urmatorii castigatori:

Reportaj
1. “Adevarata poveste a familiei von Trapp din ‘’Sunetul Muzicii’” – de Laetitia Militarul –ziarul Zig-Zag Roman-Canadian
1. “Eroii de lângă noi: O familie din Braşov are patru copii în armata SUA” – de Simona Botezan –ziarul Miorita USA
2.”Vă rugăm, linişte! Sare Iolanda Balaş! Povestea Iolandei Balaş-Soter înseamnă o adevărată lecţie de viaţă”  – de Mădălina Corbeanu – ziarul Acasa
3. “Stellwagen Bank National Marine Sanctuary” – de Simona Botezan -ziarul Miorita USA
Cultura
  1.  “Muntii Apuseni si mestesugul cauaciei”- de Nicholas Buda- ziarul Gandacul de Colorado
  2.  “Străini în noapte, cu Florin Piersic şi Medeea Marinescu Prinţul şi tânăra Meryl Streep” – de Dan Micu – ziarul Acasa
3. “Prietenii mei, indienii abenaki…“ de Vania Atudorei – ziarul Zig-Zag Roman-Canadian
Editorial
1. “Patimi si saptamana luminata” -de  Grigore Culian – ziarul New York Magazin
2.  “Diaspora și ciuma portocalie” – de Kasandra Mann Nasaudean – ziarul Gandacul de Colorado
3. “Iarna pe uliţa îngheţată a reformelor “- de  Mihai Manolache-  ziarul Acasa

Interviu
  1. “Dumitru-Dorin Prunariu -”Gagarin” de Romania!”  de Viorel Vintila –ziarul Gandacul de Colorado
  2. Ghiţă Mureşan: “În America continuu să mă maturizez în fiecare zi” –de Ciprian Rus –ziarul Gandacul de Colorado
  3. “Oameni de lângă noi  Călin Ionescu – din Toronto,  la B&B în Costa Rica” -de Dan Micu – ziarul Acasa

Comentarii

Anonim a spus…
V-au premiat sacalii sa va-nchida gura, dar tot gunoaie raman, boratura din Craiova si casierul bisericii, vreti si nume? Ghita hotul si Florin Trofin, stalkers, cyberbullies, care asculta telefoane si hartuiesc online pe toti romanii...