Obtinerea unui pasaport romanesc pentru cei aflati in Statele Unite

Info utile pentru cei care doresc sa isi faca pasaportul romanesc. Procesul este in prezent mult mai rapid, datele personale sunt introduse direct in computer la consulat/ambasada, se face pe loc o poza digitala de catre consulat/ambasada si se transmit datele instant in Romania in judetul/orasul de resedinta. Pasapoartele pot fi eliberate in aproximativ  2 saptamani. Cei care nu vor sa astepte sa le  fie trimise inapoi prin intermediul consulatului(dureaza probabil cateva saptamani), si vor sa intre in posesia lor mai repede, pot face o imputernicire si cineva din tara poate sa le ridice pasaportul si sa il trimita prin posta rapida.
Redau mai jos informatiile de la consulat cu privire la actele si costul pentru  obtinerea unui pasaport romanesc.


Paşaportul pentru un cetăţean român care are domiciliul în S.U.A.

Cost: Eliberarea unui pasaport 137 USD

Cetăţenii români pot depune cererile de eliberare a paşapoartelor doar personal.

ATENŢIE! Noul sistem de procesare a cererilor de paşapoarte electronice nu permite procesarea cererilor pentru persoanele care nu au alocat Cod numeric personal (CNP).

Taxele consulare sunt postate pe site-ul consulatului la secţiunea Taxe consulare şi sunt supuse modificărilor periodice în funcţie de evoluţia raportului euro-dolar.


Fotografia pentru paşaport este preluată doar la consulat.

Este obligatorie prezentarea tuturor documentelor justificative în original şi un set de fotocopii.

DOCUMENTE NECESARE (original și un set de fotocopii simple):

1. Cererea de servicii consulare (completată şi semnată la consulat)

2. Paşaportul românesc anterior (vor fi fotocopiate primele patru pagini, începând cu fila informatizată, care cuprinde fotografia și datele personale)

3. Dovada dreptului de şedere permanentă sau de lungă durată în SUA (ex: paşaport SUA, certificat de naturalizare, green card, viză de lungă şedere care conferă un drept de şedere pe o perioadă mai mare de un an, permis de muncă valabil pentru o perioada mare de un an) 
Nota redactiei: Am cerut clarificari consulatului cu privire la cei care au depasit statutul legal de sedere aici. Dreptul de sedere legal se solicita de catre consulat doar daca doriti ca pasaportul sa fie cu adresa de SUA. Daca aveti inca un domiciliu stabil in Romania se poate face pasaportul pe acea adresa, trebuie sa aveti un buletin valabil(daca nu aveti se poate aplica intai pentru  acela!

4. Permis de conducere / document de identitate (state ID) emis de statul de reşedinţă

5. Buletinul sau cartea românească de identitate (pentru persoanele care au în paşaportul anterior domiciliul în România). În cazul în care buletinul sau cartea românească de identitate a fost furat/ă trebuie prezentat raportul emis de poliţia locală privind declararea furtului, precum şi traducerea legalizată în limba română si apostilată conform Convenției de la Haga din 1961. Pierderea buletinului / cărţii de identitate se declară la consulat.

6. Acte de stare civilă:

    certificatul de naştere românesc
    ​certificatul de căsătorie românesc (inclusiv pentru persoanele văduve)
    certificatul de deces românesc al soţului/soţiei (pentru persoanele văduve)
    sentinţa de divorţ emisă de o instanţă română sau recunoscută de instanţă română

        (în cazul sentinţei de divort pronunţate în afara României), rămasă definitiva si irevocabilă (pentru persoanele divorţate)


Primiri cereri servicii consulare:
- de luni pana vineri, între orele 8-12

Informati despre serviciile consulare oferite:
- de luni pana vineri, între orele 8-12
(la ghişeu)

- de luni până vineri, între orele 14-16 (telefonic)

Adresa:  737 N. Michigan Ave, Suite 1170, Chicago, IL 60611 (Intrarea prin Chicago Ave)
Telefon:  (001) (312) 573-1315   (în perioada 11-22 august 2014 numărul va fi alocat CCSCRS)
Telefon:  (312) 573-1436, (312) 573-1181   (în perioada 11-22 august 2014 vor fi numerele de contact direct ale consulatului)
Telefon urgenţă: (001) (312) 307-2923
Fax:        (001) 312-573-9771
Web:       http://chicago.mae.ro/
E-mail:    office@roconschicago.org, info@roconschicago.org

Pentru a răspunde în mod eficient solicitărilor dumneavoastră pentru informaţii de natură consulară vă recomandăm înaintarea acestora către adresa de e-mail: info@roconschicago.org

Comentarii