A aparut cartea "Ziarist la New York" de Nicholas Buda

Dacă istoricii consemnează istoria unui popor, ziariştii- cel puţin cei din diaspora- consemnează istoria unei comunităţi. 
Ziarist la New York” este cea de-a sasea carte scrisă de scriitorul şi jurnalistul Nicholas Buda, fiind un buchet de articole, reportaje şi interviuri pe care acesta le-a scris de-a lungul celor aproximativ zece ani în metropola newyorkeză. Articole au fost publicate de-a lungul timpului în marea majoritate a publicaţiilor de limbă română din Statele Unite: Gândacul de Colorado, New York Magazin, Mioriţa USA, Curentul Internaţional, sau Monitorul Român.
Şlefuirea sa ca scriitor şi jurnalist a început la ziarul Curierul Primăriei din Cluj Napoca, continuând ulterior aici în Statele Unite.
Volumul  “Ziarist la New York”, o sintagmă a devenirii autorului pe pământ American, se împarte în 6 secţiuni după cum urmează: interviuri, eveniment, comunitatea romano-americană, politică internaţională, opinii şi România în direct.
Fascinat fiind întotdeauna de modul în care poate descinde - ca jurnalist- în viaţa unui om prin intervievarea acestuia, Nicholas Buda, a intrat în legatură cu membrii comunităţii româno-americane. Primul contact a fost cu membrii comunităţii romaneşti care frecventau biserica Sfanta Maria din Queens, New York, biserica fiina acel loc unde se poate lua cel mai bine pulsul comunităţii, aceasta având dublu rol, de spaţiu sacral dar şi al recuperării culturale.  Interviurile sale pot fi considerate o punte de legătură ce leagă transatlantic, Romania de America şi invers. Acest lucru rezultă din interviurile realizate atât cu reprezentanţii diplomatici de la consulatul României din New York, cu membrii comunităţii româneşti din zonă, cât şi artiştii românii veniţi cu diferite spectacole cultural-artistice în America, sau chiar cu personalităţi din România,  materiale relizate cu ocazia vizitelor sale în ţară, precum interviul cu arhiepiscopul şi mitropolitul Ardealului, sau viceprimarul Clujului. 
Aşa cum afirmă însuşi autorul “fiecare român ajuns în America are o întreagă istorie în spate. O istorie de multe ori neştiută, trăită între afirmaţiile “ceea ce am fost”şi “ceea ce voi deven”.
 Intromisiunea jurnalistică pe care Nicholas o practică în dialogul cu aceştia este de o asemenea revelaţie încât - luaţi fiecare în parte - fiecare membru al comunităţii româno-americane poate fi considerat un erou. Unii dintre  cei pe care i-a întâlnit şi le-a aflat succesele sau dezamăgirile au devenit ulterior nu doar subiecte de articole ci chiar de carte. Drept mărturie este istoria migraţiei lui Constantin Aronescu, despre care a scris cartea, intitulată “Constantin Aronescu sau Ultima boemă a Micului Paris” publicată în 2 ediţii.
 
În anturajul cenaclului Mihai Eminescu de la New York autorul a avut ocazia să cunoască numeroşi oameni valoroşi din comunitate: scriitori, poeti, profesori sau intelectuali de prestigiu. Despre unii dintre cei care au frecventat serile literare alecenaclului a scris articole, a facut reportaje sau le-a luat interviuri. Unul dintre aceştia este chiar fondatorul cenaclului, poetul-preot Theodor Damian, pe care autorul îl numeşte drept un “Diogene al literaturii române din exil”.
 
Într-o oarecare măsură, aşa cum afirma însăşi criticul M.N. Rusu,  Nicholas Buda poate fi numit un derivat al cenaclului literar, fiind  cel mai tânăr produs al literaturii române din America,  sub incidenţa cenaclului Mihai Eminescu.
Combinând munca profesională şi existentială, cu pasiunea pentru jurnalism, Nicholas Buda este  o prezenţă constantă la evenimentele din comunitate, relatând de la evenimente precum Zilele României pe Broadway  în articolul “Newyorkezii au jucat din nou hora românească pe faimosul Broadway “sau spectacole româneşti  “O  seară românească la New York  în acordul muzicii cu Mirabela Dauer, Maria Dragomiroiu, Raul şi  formaţia Autentic”. 
Nicholas s-a numărat totodată printre jurnaliştii fondatori ai Asociaţiei Jurnalistilor Români din Statele Unite şi Canada (NARPA), fiind prezent la ambele forumuri  desfăşurate la Chicago, prilej cu care am avut plăcerea de a ne cunoşte mai bine, evenimente pe care le-a consemnat  în scris la vremea respectivă.
 
Scrierile lui Nicholas sunt destul de eclectice şi asta pentru că aşa cum declară chiar el, îi place să colinde lumea imaginarului, unde totul este posibil, fiind pasionat de istorie şi artă,  fiind mereu într-o continuă formare şi căutare de inedit. Scrierile sale surprind evenimente sau fapte uitate în trecut, de multe ori ignorate, scrise fără a avea un sablon anume după care să îşi standardizeze articolele. Acest lucru se datorează faptului că jurnalismul profesat de el, la fel ca cel a majorităţii jurnaliştilor de pe continental nord american se face din plăcere şi nu din obligaţie, la presiunile sau la comanda cuiva, fapt ce îi oferă o libertate şi un câmp larg de desfăşurare - de la istorie şi civilizaţie, la arte şi muzică, la religiozitate sau genetică.
 
 
Emigrând în America autorul a lăsat totuşi o portiţă deschisă spre România. Sentimental, acesta nu a părăsit România niciodată, urmărind cu vădit interes modul în care evoluează situaţia economică sau politică din ţară. 
Originar din ţara Moţilor, din Apuseni, urmaş al lui Horea şi Avram Iancu, Nicholas nu uită nici o clipă să promoveze valorile româneşti în America, având în el acea dârzenie a luptătorului pentru dreptate, adevăr şi libertate, fără să poată uita de unde a plecat. Astfel că articolele şi reportajele sale adunate în această carte, ne prezintă Romania şi oamenii ei minunaţi, plaiul mioritic şi frumuseţea sufletului românesc.  Un astfel de exemplu este si articolul intitulat “Aducand trecutul istoric în realitatea prezentului “ în care autorul face portretul parintelui Eugen Goia din Câmpeni judeţul Alba, un preot din muntii Apuseni, pe cât de simplu pe atât de complex, acesta fiind autorul mai multor cărţi despre trecutul istoric al acelor locuri , scrise “într-o manieră recuperatorie, pe deplin înțeleasă și accesibilă oricui, fără pretenția argumentului academic”.  Evocari ale oamenilor şi locurilor din Apuseni pot fi regăsite şi în articole precum “Munţii Apuseni şi meşteşugul căuăciei “sau  “Pe Valea Arieşului spre Ţara Moţilor din Apuseni “. 
 
 
Nu de puţine ori însă în scrierile lui, Nicholas Buda s-a ridicat şi împotriva clasei politice de la Bucureşti,  compătimind nivelul scăzut de viaţă impus pe nedrept românilor, a ridicat semne de întrebare împotriva politicii externe practicate, diletantist, de către unii reprezentanţi ai ministerului de externe, dar şi al preşedinţiei de la Bucureşti, în articole precum “România şi Moldova din nou în atenţia secretarului de stat american  Hillary  Clinton”  sau “Din ce în ce mai săraci material, românilor le-au mai rămas doar bogăţia spirituală”.
 
Nicholas Buda este nu doar un scriitor şi jurnalist talentat ci şi un român-american, un moţ şi ardelean foarte patriot ce crede în  destinul istoric al românilor din creasta Carpaţilor, încinşi cu brâul milenar al Dunării şi binecuvântaţi cu sărutul tainic al Mării Negre.
Alte doua noi cărți sub semnătura aceluiași autor: Amurgul șoaptelor târzii-poezie; International relations- short reflections of a word in constant change.

Comentarii