vineri, 17 aprilie 2015

Manipularea rusofililor de la RussiaToday.ro

Situl rusofil RussiaToday. ro a publicat un articol al unor asa zisi "analisti de peste ocean" (fara sa spuna cine sunt acesti analisti), in care se sublineaza faptul ca „elitele americane se pregătesc pentru ceva mare”.
Sa vedem insa putin cum sta treaba cu manipulare jurnalistilor rusofilii.
Intai de toate asa zisii "analisti americani" sau "presa de peste ocean" este de fapt situl lui Alex Jones "InforWars" un jurnalist controversat, paranoic si plin de teori conspirationiste, arestat de autoritati in mai multe randuri datorita incidentelor scandaloase in care a fost implicat. Culmea este ca inclusiv situl Infowars se autodeclara a fi promotorul unor idei conspirationiste, avand totodata o opozitie puternica fata de socialism sau comunism." ("Conspiracy-tinted site containing strong opposition to socialism, communism..." )  De pe acest site, cei de la Russia Today au facut un fel de copy/paste traducand idei conspirationiste despre diferite evenimente. Problema este insa ca cei de la RussiaToday fie ca au probleme in a traduce din limba engleza articolul celor de la Reuters la care fac referinta sau "analiza" celor de la  InfoWars, fie vor sa manipuleze.  Tind sa merg pe varianta a doua. 

Prima minciuna din RussiaToday: "New York Federal Reserve Bank îşi închide operaţiunile din metropolă şi le mută la Chicago." 
Sa vedem ce spune insa articolul original al celor de la Reuters. Acestia nu spun nicaieri ca filiala din New York a Rezervei Federale ar urma sa fie inchisa, ci  doar ca a fost suplinit numarul de angajati la filiala din Chicago ( "has added staff and bulked up its satellite office in Chicago") De ce?! Simplu. Din motive preventive, acestia oferind si detalii suplimentare de ce fac asta. In ultimii sase ani rata dobanzilor, la dolarii pusi in circulatie de Rezerva Federala, a fost mentinuta aproape la zero si in viitorul apropiat se asteapta ca ea sa creasca, o operatiune considerata foarte delicata, motiv pentru care bancherii se asteapta la un volum extrem de mare de tranzactii pe piata de capital.  Filiala din New York a Rezervei Federale este cea care in prezent administreaza si tranzactioneaza toate operatiunile financiare care au legatura directa cu Wall Street-ul.

Minciuna a doua din Russia Today"Ce fel de fenomen natural, previzibil, poate fi atât de mare încât să determine închiderea operaţiunilor Fed din New York? În toată istoria metropolei nu a fost înregistrat niciun astfel de fenomen."  
O traducere trunchiata si manipulatoare.
Un alt motiv de precautie este cel legat de posibile calamitati naturale. Articolul mentioneaza in mod specific uraganul "Sandy" care s-a abatul acum doi ani asupra New York-ului, planul preventiv fiind demarat de fapt chiar imediat dupa acel dezastru.  Atunci, in 2012, au existat intreruperi de curent electric, iar apele au inundat strazile pana aproape de cladirea Rezervei Federale, punand in pericol functionarea institutiei. Planuri preventive sau de protectie au inceput sa fie implementate inca din 2001 dupa atacurile teroriste din oras, se arata in articolul Reuters. 
 Un alt motiv pentru care au suplinit filiala din Chicago este  pentru a se proteja impotriva atacurilor cibernetice tot mai numeroase.   In luna  februarie, directorul Rezervei Federale Janet Yellen a subliniat acest lucru in fata unei comisii guvernamentale americane. 

Minciuna numarul trei Russia Today"Potrivit Reuters, New York Fed a transferat deja personalul la Chicago şi a construit birourile aferente, totul în aşteptarea unui „dezastru natural”, iar operaţiunile din NY au devenit imposibile."
In timp ce rusofilii manipuleaza spunand ca "personalul a fost deja transferat la Chicago si ca operatiunile la New York au devenit imposibile", articolul din Reuters mentioneaza doar  "cativa tehnicieni care au fost transferati de la filiala din New York(intre 20 si 30) iar altii au fost angajati din Chicago". (Some market technicians have transferred from New York..."

Nie haraso tavarasilor jurnalisti ! 

Niciun comentariu: