VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Catalin Stoian condamnat la cinci ani de inchisoare pentru frauda imobiliara la Chicago

Brasoveanul Catalin Stoian, 41 de ani, a fost condamnat de curand, de un judecator federal din Chicago, la cinci ani de inchisoare anunta Chicago SunTimes. In prezent, Stoian se afla incarcerat in inchisoare MCC Chicago cu numarul de inregistrare 46700-424. In 2011 Stoian a pledat vinovat si-a primit alti doi ani de inchisoare pentru fraudarea bancilor.Partenerul sau de afaceri Mihail Stancu a fost eliberat din inchisoare in februarie, 2016.  (foto MP: cladirea din str.Spaulding)


Sentinta, data joia trecuta, a fost pentru o frauda imibiliara de 1,8 milioane de dolari facuta cu un imobil cumparat in 2006. Catalin Stoian si un partener de afaceri, Mihail Stancu, erau listati ca proprietari ai companiei MKST Enterprise, care a fost dizolvata in martie 2008.
Acestia au cumparat in 2006 un bloc de apartamente in strada 4914 N Spaulding Ave, Albany Park, IL 60625, in zona Chicago, la pretul de 765,000 de dolari, pe numele companiei pe care o detineau, Mkst Enterprise Inc.
Conform declaratiei facute la acea vreme de Carmen Rosa, fosta proprietara care impreuna cu sotul ei a detinut cladirea peste 16 ani, Mihail Stancu, ar fi cumparat cladirea de la ei cu bani cash, acesta fiind ajutat la realizarea tranzactie de catre Catalin Stoian, Stancu fiind doar prezent la semnarea documentelor. Intre decembrie 2006 si ianuarie, 2007, acesta incepe sa-si cumpere apartamentele, unul cate unul, de la propria companie, sub pretextul transformarii lor inapartamente de lux, luand sapte imprumuturi de la diferite banci, suma totala fiind de aproape 1,850,000 de dolari, facand un "profit" de peste 1,100,000 de dolari.
La scurt timp dupa vanzare, acesta, isi anunta chiriasii ca o sa plece intr-o vacanta in Europa si ca unul din oameni lui va veni sa incaseze chiria lunar. Dupa ce acesta dispare, totodata  inceteaza sa mai faca platile lunare la banca, pentru imprumuturile facute. Dupa un timp famillile care locuiau acolo si plateau in continuare chirie au primit scrisori de evacuare de la banci, afland care este de fapt situatia reala. Cazul a aluat amploare, dupa ce chiriasii au refuzat sa plece, au primit consiliere de la o organizatie non-profit locala, si apoi a intervenit si primaria din Chicago, implicata si ea, deoarece  supervizeaza siguranta si regulile de functionare a cladirilor din oras.
Mihail Stancu a fost eliberat din inchisoare pe 8 februarie 2016
In documentele de acuzare ale primariei de la acea vreme, rezulta ca Stoian a declarat in actele oficiale, ca in momentul asa zisei conversii a cladirii in "apartamente de lux" nimeni nu locuia acolo, cu toate ca cele sapte apartamente erau ocupate de chiriasi. Catalin Stoian si Mihail Stancu nu doar ca n-au renovat cladirera ci mai mult, au lasat-o sa se detelioreze, inspectori de la primaria Chicago intocmind o lista de peste 40 de violari de cod. Pe lista membrilor ai consiliului de administratie al blocului au fost trecuti doi romani, Daniel Lefter si Mihaita Navala. Conform declaratiilor acestuia din urma, semnatura facuta in numele lui in acele documente este falsa, ne avand cunostinta de functia respectiva. Pentru faptele savarsite, orasul Chicago a cerut pedeapsa cu inchisoare, plata de trei ori a sumei datorate violarilor de cod de catre fiecare inculpat in parte, precum si costurile de judecata.

Afectate, de infractiunile lui Catalin Stoian, au fost si unele familii de romani din Chicago, a caror viata a fost extrem de ravasita, printre altele fiind intr-un final obligate sa declare "bancrupcy" (faliment). Acesti romani au fost atrasi de Stoian in diferite investitii imobiliare care ulterior au fost abandonate.
Daca ar fi sa ne luam dupa stresul si problemele cauzate familiilor din cladirea in cauza, pedeapsa acestuia este destul de blanda.
https://www.thenation.com/article/peoples-sheriff-chicago/
La cererea lui Stoian, judecatorul a luat in considerare posibilitatea ca sa recomande executarea pedepsei in Romania, acesta avand acolo sotia si un copil.

Mai multe detalii despre acest caz gasiti in articolelede mai jos scrise in 2008.

Cum sa furi un milion de dolari

Catalin Stoian si fraudele sale imobiliare 

Comentarii