De vorbă cu doamna doctor Rusalina Mincu din Chicago

Pentru că a venit sezonul rece la Chicago, iar un virus nu a vrut să se lase învins așa cu una cu două am fost nevoit să fac o vizită doamnei doctor Rusalina Mincu, prilej cu care am profitat să realizez și un interviu cu dânsa, pentru dumneavoastră.

Doamnă doctor Mincu, spuneți-ne vă rugăm de câți ani practicați medicină?
Practic medicină de aproape 20 de ani, aici în Chicago. În România am absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. Odată ajunsă, în Statele Unite, am luat examenele de USMLE I, II si III după care am început rezidența(respectiv stagiul). După trei ani de rezidență  am luat examenul de bord în medicină internă iar anul trecut, examenul de bord în obezitate.
De unde sunteți din țară și când ați imigrat în SUA?
Sunt din București și am venit în Statele Unite după ce am terminat facultatea, la aproape un an, după Revoluție, când mi-am dat seama că lucrurile în țară nu se pot schimba dacă nu avem oameni care să învețe "pe viu" cum e democrația occidentală.
Cum a fost să începeți să practicați meserie aici în State?
 Cam ca și atunci când înveți să înoți! Cel mai bine te arunci în apă și începi să te miști ca să te menți la suprafață, după care începi să-ți înbunătățești tehnica.
 După cei trei ani de stagiu, am lucrat 12 ani pentru spitalul Advocate, primii șase ani cu jumate de normă, încercând să mă împart între carieră și copii, iar ultimii șase ca director medical pentru medicina muncii. La un moment dat însă am realizat că vreau să fac mai mult și m-am angajat la Swedish Covenant Medical Group unde am lucrat trei ani.
De unde a venit inițiativa unui cabinet propriu?
Dintotdeauna am visat să am cabinetul meu privat și, după câteva încercări din care am învățat enorm despre aspectul de bussiness al medicinei, am făcut pasul și am deschis acest cabinet.
Sunt bucuroasă să pot oferi pacienților mei o atmosferă așa cum mi-aș dori eu să mi se ofere. Vreau să se simtă "ca acasă", relaxați, ca să putem colabora, ceea ce mi se pare esențial în relația dintre un doctor și pacient; fiecare își percepe organismul său cel mai bine și, cu toate cunoștințele medicale nici un doctor nu poate să simtă ceea ce un pacient simte, indiferent dacă vorbim de o afecțiune, de o reacție la un medicament, de o stare de anxietate, etc. 

Faceti medicină preventivă. Cum de ați ales aceast domeniu?
Studiind în România,  am primit o educație umanistă și am o viziune mai profundă asupra a ceea ce numim "sănătate", așa că misiunea mea mi-am propus ca să fie de PREVENȚIE. Știm destul de puțin despre acest miracol care este viața, omul și toate mecanismele biologice, putem să reparăm însă și mai puțin din ceea ce se strică, așa că de ce să nu încercam să prezervăm cât mai mult, nu?!
Când ar trebui un pacient să vină la un control medical, doar când e bolnav?
Cei mai mulți pacienți caută un doctor atunci când au o durere, o stare proastă sau sunt speriați de un recent eveniment întâmplat în familie sau auzit de la cunoscuți. Mai ales la vârste mai tinere. Partea proastă este că marea majoritate a disfuncțiilor sau bolilor, mă refer la cele cronice progresive, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, insuficientă cardiacă, emfizemul pulmonar, etc. încep la aceste vârste și, în mare parte pot fi detectate înainte de a produce schimbări ireversibile, sau pot fi, dacă nu prevenite în totalitate, măcar procastinate.
Din punctul ăsta de vedere, cred că aici, în America, promovarea medicinii preventive este mai avansată decât ce știu eu că era în România la vremea când studiam acolo.
În ceea ce mă privește, consider că cea mai bună medicină e prevenția, de aceea promovez ideea examenelor de rutină, nu numai a vizitelor de necesitate.
Cât de dese?
Depinde de caz, de vârsta, de mostenirea genetică, nu pot să spun un număr fix, dar, în principiu, odată pe an dacă nu sunt probleme sau factori congruenți ( fumat, consum de alcohol, greutate excesivă, sedentarism, etc), și ma des, la 3-6 luni, dacă există acești factori.
Aveți mai multi pacienți români sau și alte etnii?
Am pacienți români, americani, dar și pacienți greci, albanezi, din America Latină, din Moldova... nu pot să spun că am mai mulți români. Pentru că vorbesc limba, sigur că pacienții români, mai ales cei mai în vârstă care nu cunosc așa de bine limba engleză, preferă să vină la un doctor unde se pot exprima mai ușor și își pot descrie semnele, simptomele, simțămintele, în limba natală. Plus că mai intervine și aspectul mentalității, dar asta e o discuție separată.

Vine sezonul rece ce le recomandați oamenilor pentru a se proteja?
Pentru sezonul de iarnă, acum mai ales, la schimbarea de anotimp, cel mai important este spălatul, des, pe mâini, cu săpun, pentru că marea majoritate a virușilor trăiesc pe obiectele pe care le atingem.Trăind în interior mai mult decât vara și în apropierea altor oameni, șansele de a se transmite viruși, bacterii de la o persoană la alta sunt mai mari.
Tot astfel, evitarea spațiilor aglomerate, hidratarea, miscarea (mai ales în aer liber), evitarea oboselii fizice, contribuie la menținerea unui sistem imunitar sănătos cu care ne putem apăra de o mulțime din aceste virusuri.
Din bucătărie usturoiul, ceapa, mierea, pătrunjelul și lămâia  sunt primele ajutoare în acest sens, iar de pe rafturile de la magazin, recomand remedii homeopatice pentru afectiuni minore (dureri în gât, răgușeala , răceli, tuse, etc).

Unde vă pot găsi cei interesați ?
Mă pot găsi de luni până vineri și în fiecare a doua sâmbătă din lună la adresa 3500 W Peterson, suite 203; Chicago, IL. Programările se pot face la numărul: (224) 619-5315 iar eu pot fi contactată direct la: (773)897-0110. Pe Facebook la Vitallina Preventive & Integrative Care.
Acceptăm asigurări PPO sau plata în numerar.  În plus oferim consultații în nutriție, analize de laborator, sonografii, sau terapie fizică.

Comentarii

Un doctor extrem de respectat in lumea medicala.