Asociatia "Miros de cer" si profiturile sale de milioane de euro

Cazul de la Curtea Supremă Burdick v. United States


In 1914 șeful Trezoreriei Statelor Unite era investigat de o curte de justiție cu jurați pentru a posibilă scurgere de informații către presă. George Burdick, un editor la publicația The New York Tribune a refuzat să dea declarații, invocând cel de-al cincilea amendament din constituție, cu privire la dreptul de a refuza propria incriminare. Președintele SUA de atunci, Woodrow Wilson, în încercarea de a-l face să vorbească, i-a oferit grațiere, dar jurnalistul a refuzat să o primească și să facă orice confesie. 

Curtea Supremă a spus la acea vreme că o grațiere ca să aibă efect trebuie introdusă pe rol la tribunal. Dacă grațierea este dată înainte, cel care o primește trebuie să o accepte, să pledeze vinovat și să depună marturie. Dacă cel care primeșt grațierea o refuză tribunalul nu poate să-l forțeze să-o accepte. 

Cazul este interesant având in vedere discuțiile cu privirea la posibilitatea ca președintele Donald Trump să își grațieze o serie de membri ai administrației, inclusiv membri de famile sau chiar pe el insuși. Grațierea cu alte cuvinte ar însemna implicit acceptarea faptului că sunt vinovați de ceva ce au făcut.

Comentarii