VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Se va autograția sau nu președintele Trump?

 


Președintele Donald Trump nu va putea să scape de lege și mâna procurorilor din New York chiar dacă va încerca să se auto grațieze, potrivit senatorului din statul New York care a scris acea lege,  exact pentru a evita ca astfel de lucruri să se întâmple, este de părere publicația Business Insider. În octombrie 2019, senatorul Todd Kaminsky a ajutat la adoptarea legislației care să permită procurorilor să pună sub acuzație pe cei care au scăpat de infracțiuni penale la nivel federal, din cauza unei grațieri prezidențiale. Pe măsură ce se apropie sfârșitul mandatului președinției Trump, se pare că acesta ia în considerare o grațiere pentru familia sa, asociații săi și posibil el însuși. Președinții se pot grația, dar ea se va aplica numai infracțiunilor federale. Trump și familia sa se confruntă cu numeroase procese după ce v-a părăsi funcția, multe din aceste procese aflându-se la New York. 

Letitia James, procurorul general al statului, efectuează o investigație cu privire la tranzacțiile financiare ale organizației Trump iar Cyrus Vance Jr., procurorul din districtul Manhattan, investighează pe Trump și organizația lui, suspectate de fraude bancare și de asigurări. Experții juridici au spus că auto-grațierea lui Trump ar fi o mișcare greșită. De asemenea, președintele a fost acuzat că și-a folosit puterea de a grația în mod abuziv în trecut. În urmă cu trei săptămâni, l-a grațiat pe fostul său consilier pentru securitate națională, Michael Flynn, care în 2017 a pledat vinovat că a mințit FBI-ul. 

 Kaminsky, fost procuror asistent al SUA în districtul de est al New York-ului, a declarat că această lege oferă  procurorilor puterea de a acuza acum pe oricine ar fi fost grațiați de președinte. Toate grațierile prezidențiale se aplică cazurilor federale. "Știam că președintele folosește corupt puterea de a grația", a declarat Kaminsky pentru Insider. A făcut-o în mai multe cazuri. Și întrebarea imediată este există vreo modalitate de a căuta dreptate în aceste cazuri?" Kaminsky a citat mult-criticata iertare a șerifului Joe Arpaio în august 2017, care a anulat condamnarea lui Arpaio pentru încălcarea unei ordonanțe judecătorești de a opri profilarea rasială a latinilor. 

 „Dacă președintele și-a iertat propriul membru al familiei pentru ceva ce a făcut în vreme ce conducereau afacerile președintelui sau pentru ceva ce a făcut în campania președintelui ... asta ar intra direct în jurisdicția acestei legi fiind un exemplu de folosire coruptă a puterii de grațieri" a spus Kaminsky. Copiii lui Trump sunt actual implicați în investigațiile în curs. 

 Președintele Trump și-a exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva de a fi pus sub acuzare la New York după ce va părăsi funcția pe 20 ianuarie. Autoritățile din New York fac progrese în investigațiile lor, deși nu au fost emise acuzații publice încă . La începutul acestui an, Vance a obținut o hotărâre a Curții Supreme care dă dreptul în a obține declarațiile fiscale ale lui Trump și alte documente financiare.

Alan Dershowitz, un avocatul principal care l-a apărat pe Trump în timpul procesului, a declarat recent publicației Insider: „Autoritățile din New York nu se vor opri de la nimic pentru a merge după el”. Trump a lansat pentru prima dată ideea unei grațieri personale în 2018, pe twitter: „Eu am dreptul absolut la iertare”. De curând, procurorul general James a spus că Trump ar putea opta pentru o altă tactică, în care ar urma să demisioneze înainte ca mandatul său să se termine, astfel încât vicepreședintele Mike Pence să poată prelua președinția și să-l grațieze.  

Nu doar la New York președintele Trump se confruntă cu probleme legale. În Washington, DC și Maryland, Trump este acuzat că a încălcat clauza emolumentelor din Constituția SUA, organizând evenimente oficiale la proprietățile sale în 2017, beneficiind material de pe urma lor. Nu a fost pronunțat însă niciun verdict în aceste cazuri. Procurorul general din Washington, DC, a acuzat, de asemenea, comitetul inaugural al lui Trump de direcționarea banilor înspre afacerile familiei  Trump. De curând Ivanca Trump a fost chemată la interogări pe acest subiect.

Comentarii