Primii "artiști" români ai tunurilor imobiliare arestați de FBI in Arizona

Update:
Noiembrie, 2009:  Brandon Azadegan a primit 1 an si 2 luni de inchisoare.
Augus, 2009:  Gheorge Babeti a primit 1 an si 6 luni de inchisoare.

Primii romani s-au infatisat la tribunal pentru a da socoteala pentru ilegalitatile savarsite aici in America in domeniul imobiliar. Luna trecuta un numar de 36 de persoane, printre care si americani de origine romana, au fost acuzate si arestate intr-un lant de fraude imobiliare si bancare, in cea mai de amploare operatiune a celor de la FBI, din Arizona.
Arestarile au fost efectuate in orasele Scottsdale, Gilbert, Mesa, Glendale, Peoria, Queen Creek, Tucson, Phoenix, si alte cateva orase din statul Arizona, in majoritate orase cu comunitati foarte mari de romani.
Conform acuzatiilor cei arestati au fost sub supraveghere de la inceputul anului 2007.
Arestarile au facut parte dintr-o operatiune ampla care a inclus 406 arestari, din care 144 legate de imprumuturi ipotecare, actiune desfasurata pe intreg cuprinsul Statelor Unite.
FBI-ul estimeaza ca peste un miliard de dolari au fost furati prin aceste excrocheri.
Cei arestati in Arizona sunt: Lakisha AlSaadi, Mario Bernadel, April Lucero, Amanda Adorno, Christopher Bartelmus; Marcos Branch, Brittany Ann Parrish, John Webber III, Stephanie McWilliams, Jeffrey Crandell, Jake Whitman, Kurt Holm, Erin Leastman, Fred Crum, Tyson Young, Felix Guzman Sr., Felix Guzman Jr., Fabian Guzman, Maria Guzman, Carl Rex Olson, Andrew Benjamin, Christopher Pirwitz, Mary Elizabeth Ortega Vasquez, Ana Valdez, Rodney Rohde, Daniel Morar, Gheorge Babeti, Cosmina Bunea, Dorel Irimiciuc, Samuel Dobos, Brandon Azadegan, Cipriano Ionutescu, Catherine Zebarth, Christina Mejia, Chris Nero and Roy Fife.
Capetele de acuzare aduse sunt: transfer si spalare de bani, fraude postale si bancare, si conspiratie in vederea produceri lor. Aceste fapte se pedepsesc cu pana la 30 de ani de inchisoare si 1 milion de dolari amenda, a declarat procurorul statului Arizona, Diane Humetewa.
In cazul arestarilor din Arizona, metoda folosita este una des intalnita, practicata pe scara larga de foarte multi romanii, inclusiv aici la Chicago, unde probabil o sa apara arestari similare. Cazul romanului Mihail Stancu relatat in presa locala, care a luat banii si a disparut, sta drept exemplu. De obicei metoda folosita este urmatoarea. Cumparatorul se intelege cu vanzatorul sa-i cumpere casa, in functie de valoarea ei, la un pret cu cateva zeci sau chiar sute de mii de dolari mai mult, decat pretul cerut. Cumparatorul ia imprumutul de la banca si diferenta de castig se imparte. De obicei aceste artificii sunt realizate in complicitate cu cel care evalueaza valoarea casei, agentul imobiliar, brokerul care da imprumutul, vanzatorul casei, adica cam toate persoanele implicate in realizarea tranzactiei.

Efectuarea acestor excorcheri a dus nu doar la pierderile suferite de banci, lucru care a dus la o criza financiara nationala in acest sector, dar si la prabusirea pietei imobiliare, datorita zecilor si sutelor de mii de case, ale caror imprumuturi au ramas neplatite. Bineinteles ca ceilalti care isi platesc la timp imprumuturile au de suferit prin faptul ca aflandu-se in vecinatatea unor astfel de proprietati, vad cum valoare caselor scade de la o zi la alta.

" In ultimii ani, pe piata de imobiliare din Arizona, foarte multi indivizi, au exploatat in folos propriu aceasta piata. Proprietarii cumsecade si celelalte firme de pe intreg cuprinsul Arizonei, trebuie sa plateasca acum pretul pentru egoismul si ilegalitatile savarsite de unii" a declarat agentul special FBI, John Lewis.

Statul Arizona se afla in top 10, din statele cele mai afectate de criza imobiliara.

Capetele de acuzare aduse pe numele romanilor:

Fiecare din ei au cate: 6 capete de acuzare pentru transferuri fraudulose de bani, 1 pentru conspiratie in vederea comiteri de transferuri frauduloase, 10 pentru spalare de bani si 1 pentru conspiratie in vederea spalarii de bani.
Gheorge Babeti 50 de ani , din Peoria, AZ
Cosmina Bunea 28 de ani, din Glendale, AZ
Daniel Morar 36 de ani din, Phoenix, AZ
Dorel Irimiciuc 52 de ani, din Phoenix, AZ
Samuel Dobos 28 de ani, din Phoenix, AZ
Cipriano Bogdan Ionutescu 32 de ani, din Phoenix, AZ

Dorel Irimiciuc a fugit din Romania, pe vremea lui Ceusescu, acum douazeci si ceva de ani trecand Dunarea inot. A fost arestat in Iugoslavia si dupa aproape o luna de zile este eliberat, intr-un final ajungand la una din rudele sale aflate in America. Nu dupa mult timp si-a adus si restul familiei. Dupa revolutie acesta a calatorit destul de des in tara demarand diferite afaceri.

Cipriano Bogdan Ionutescu, detine impreuna cu fratele sau compania de constructii Custom Builders Inc. din Scottsdale, Arizona fondata in urma cu 13 ani.




Compania fratilor Ionutescu se pare ca a mai avut probleme cu legea.
Primele dezvaluiri despre cumpararile fabuloase de case ale lui Gheorge Babeti au fost sesizate si postate pe situri inca din primavara lui 2007, de catre cetatenii din Arizona.
Gheorge Babeti cumpara in 2006, 9 proprietati, din care doar una singura o co-finanteaza punand jos 31,000 de dolari, restul fiind finantate cu bani luati 100% de la banca. Imprumuturile totalizate sunt de 6,2 milioane de dolari. Dupa cateva luni acesta nu mai face platile si in scurt timp incepe reposedarea proprietatilor, una cate una de catre banca.

Patru dintre proprietati se pare ca au fost cumparate de la alti romani: Zagrean, Dobos si Irimiciuc, care le-au detinut pe perioade cuprinse intre 4 si 12 luni, inainte sa le vanda lui Babeti.
Profiturile realizate din aceste vanzari variaza intre 99,000 si 292,000 de dolari., profitul insumat fiind de 1,7 milione de dolari.
Cateva din adresele unde erau proprietatile lui Babeti, cum se derula inmultirea banilor, apoi lichidarea si vanzarea prin licitatie.
18402 N 75th Ave, Glendale, AZ 85308
04/2006: cumparata de A.Zagrean si S.Dobos pentru 500,000 de dolari.
08/2006: cumparata de G.Babeti pentru 625,000 de dolari , finantatorul Southstar Funding
03/2007: notificarea de lichidare de catre banca datorita neplatii imprumutului
06/2007: Data licitatiei .
castigul 125,000 de dolari.

20454 N 92nd Ln, Peoria, AZ 85382 (2,403 sqft)
--05/2001: cumparata de G.Babeti cu 164,104 de dolari, cu finantare de la SCME Mortgage Bankers.
-12/2005: refinanteaza proprietatea la 266,500 de dolari cu World Savings Bank.
--08/2006: refinanteaza la 436,000 de dolari cu American Broker Conduit.
--02/2007: notificarea de lichidare de catre banca datorita neplatii imprumutului.
--05/2007: Data licitatiei.
--castigul 272,000 de dolari.

5639 E Thunderbird Rd, Scottsdale, AZ 85254 (2,380 sqft).

-08/2005: L.Williams o cumpara cu $449,900.
--10/2005: L.Williams o vinde lui C.Azadagan pentru $598,000"
--08/2006: C.Azadagan vinde lui Gheorge Babeti cu $674,000 banca finantatoare Lehman Brothers Bank.
--01/2007: Notificarea de lichidare de la banca datorita neplatii imprumutului
--04/2007: Data licitatiei.
--castigul 224,000 de dolari.

6325 E Sweetwater Ave, Scottsdale, AZ 85254 (2,263 sqft)

--05/2006: B.Azadegan cumpara proprietatea cu $674,000"
--08/2006: B.Azadegan o vinde lui Gheorghe Babeti cu $775,000
--04/2007: Notificarea de lichidare de la banca Washington Mutual.
--castigul 101,000 de dolari.

26155 N 68th Ave, Peoria, AZ 85383 (3,000 sqft)
--07/2005: cumparata de Dorel Irimiciuc cu $501,000.
--08/2006: o vinde lui G.Babeti cu $600,000 finantare cu compania Novastar Mortgage.
--02/2007: Notificarea de lichidare.
--05/2007: data licitatiei.
--castig 99,000 de dolari.

Am tradus cateva din comentariile americanilor postate pe net referitoare la aceste fapte inca din primavara 2007, cat si dupa arestari luna trecuta:

aprilie 2007
"M-am nascut, am crescut si trait in Phoenix, ceea ce vad acum ca se intampla ma dezgusta" Jeffrey
"Acum stiu ca mafia est europeana nu a stat treaza degeaba in ultima vreme. Probabil ca acestia sunt deja disparuti inapoi in Transylvania." White tower

"Vorbiti o multime de rahaturi, ei au invins sistemul, foarte bine pentru ei. America va tras teapa cu taxele care le platiti de zeci de ani. Doar pentru ca voi nu va ganditi sa faceti astfel de rahaturi, ar trebui sa taceti din gura. Va plangeti numai, sunteti imaturi si tampiti. Totdeauna ii invidiati pe cei care vin in tara asta...." European lover (nr. asta suna a conceptie de roman !)

"Da, au invins sistemul furand si facand fraude, si acum oamenii ceilalti sa plateasca pentru asta, nu e normal. Ar trebui sa-si miste fundurile si sa munceasca ca majoritatea dintre noi, in loc sa umble cu smecherii. Ce ar fi daca toti am face ca ei?! Nu ne plangem, dar nu e normal ce au facut si sti asta foarte bine. Sunt oameni nevinovati care muncesc din greu sa-si cumpere o casa, si acum din cauza unor tampiti pierd ce au agonisit. Crezi ca asta e OK? " un anonim (nr. asta suna a american sigur!)
21 iunie 2008

" era in sfarsit timpul ca aceste gunoaie sa fie prinse.Nu imi vine sa cred ca au putut sa zboare atata timp fara sa fie prinsi. Citesc capetele de acuzare pentru Babeti si nu-mi vine sa cred cum a avut atatea proprietati dintr-o data. De asemenea cum poate Ionutescu sa declare ca Bunea Cosmina locuia acolo, la rezidenta din Miller Rd. cand oricine poate vedea ca nici pereti nu erau la casa respectiva si doar bosketari stateau acolo. Sa speram ca FBI o sa mearga pana la capat acum. trebuiesc judecati si condamnati cu pedeapsa maxima pentru ce au facut, nu doar pietii imobiliare, ci si vecinatatii unde acestia au invadat ca niste gandaci de bucatarie si au ruinat totul" un anonim

O gluma postata pe net cu mult umor dar cu si mai mult adevar.
Nicolae; "Serghie, come here, I have to tell you how will we make big money"
Serghie; "What is it Serghie? You always coming up with crazy schemes, what is it this time?
Nicolae; "Shut up and listen, we buy houses and then sell."
Serghie; "You are crazy, I go now"
Nicolae; "No listen to me, I buy house, then you buy house from me for more money, then we share money we make from deal."
Nicolae; "It easy, you just get stated income loan."
Serghie; "United states income? but I not citizen"
Nicolae; "no idiot, stated income loan, you just tell them you make big income, they give mortgage, no questions"
Serghie; " You mean I walk into mortgage office, tell them I make big bucks, they give me loan?"
Nicolae; "yes"
Serghie; "Anyone can do this?"
Nicolae; "yes"
Serghie; "hold on, I call Petru, Stefan, Alexandru, Cristian, Constanta, Ioana, Madalina....."

Acesta este mesajul pe care l-am primit de la cel care a facut publice inca din aprilie 2007 ilegalitatile lui Gheorge Babeti.
"yes, disgrace to the community is right. it is hard enough for an immigrant to come to a new country to establish themselves and face the general racism of this country toward any one foreign. as an immigrant myself I know that struggle quite well.
now you have these guys that basically trash the general Romanian American reputation. unfortunately, people love to generalize. so when these fraudsters mess up a community's reputation, now all Romanian-Americans will have to bear that cross. it is a sad American reality."







Cititi si:

Trei romani arestati in Florida pentru clonare de carduri bancare
Romanii arestati in Dallas
Romanii arestati la Chicago http://rousa.blogspot.com/2008/05/sapte-romani-din-chicago-arestati-si.html
Bunea si Morar au fugit de FBI
http://rousa.blogspot.com/2008/07/cosmina-bunea-si-daniel-morar-pe-lista.html
Excrocherii imobiliare la Chicago
http://rousa.blogspot.com/2008/09/catalin-stoian-si-mihail-stancu.html

Comentarii

Anonim a spus…
un lucru este clar,romanul pana nu fura el nu se simte bine...
Anonim a spus…
da prin California si Oregon nu sunt si mesteri romanashi din astia? iata cum fbi are de lucru vara asta ... pe curand
Anonim a spus…
Autorul articolului a uitat sa mentioneze ca romanii implicati in fraudele imobiliare din Arizona sunt toti de credinta ortodoxa.
Anonim a spus…
Pentru Amalia:
Asa si ce daca sunt de credinta ortodoxa? Oricine poate gresi, indiferent de religie.
Ce ai vrut sa spui de fapt?

In legatura cu aceste afaceri. Criza imobiliara s-a datorat si pentru ca bancile nu au fost responsabile si au facut super-oferte peste super-oferte cu capcane: in primul an dobanda 5% si din urmatorul 10%. Pai scuzati-ma nu mi se pare corect. Bancile ar trebui sa isi asume astfel de riscuri si esecuri cand umbla cu smecherii. In fine, este problema lor.

In alta ordine de idei nu stiu daca acesti oameni pot fi acuzati pana la urma ptr ca totul a fost LEGAL! Am ceva cunostinte de drept si cred ca li s-ar putea invoca subminarea economiei nationale prin faptul ca au desfasurat activitatile cu caracter de repetabilitate, cu caracter continuu fapt.
Dar exista si riscul ei sa atace decizia capetelor de acuzare si la un moment dat, daca merg mai departe cu procesul sa castige si sa ceara despaguri. Cui? Statului American? Cine va plati de fapt? Tot poporul american....

Eu sunt foarte sincer si mi-am exprimat niste pareri si impresii din ce am auzit, vazut... acum nu stiu cum stau lucrurile in realitate.

Numai bine si fiti corecti! Prin munca se poate castiga bine si poti sta linistit.
Anonim a spus…
Pentru Amalia
Ai uitat cum in Chicago au fost arestati 9 "POCAITZI" pentru dare de mita la inspectori ca sa poata construi condomenii in liniste si pace....?
Marian Petruta a spus…
amalia era indreptatita sa spuna ca n-am mentionat religia lor probabil facand referire la mentionarea religiei din care faceau parte cei arestati la chicago.
n-am mai facut-o pentru ca nu nu toti care sunt din religia respectiva pot fi bagati in aceeasi oala, asa ca nici la cei arestati in Texas n-am mai scris de ce religie erau.
la urma urmei, infractiunile sunt infractiuni indiferent de religia celor care le fac.
Anonim a spus…
corect, oricine poate gresi, indiferent de religie.

dar ce ziceti despre aceasta situatie/afacere?
Marian Petruta a spus…
ce poti sa spui decat ca sunt regretabile actiunile acestor oameni care au aplicat regula 'dupa noi potopul" fara sa se gandeasca ca aceste actiuni nu afecteaza doar bancile ci pe fiecare om in parte
situatia este destul de nasoala si efectele acestei crize se simte pe tot cuprinsul americii.
ma aflu in momentul de fata pe coasta de est, si am ramas uimit sa vad ca in plin sezon turistic o statiune turistica de pe malul atlanticului este cam pustie, cand in mod normal, in aceasta perioada strazile vuiau de turisti,
ce sa mai vorbim de afacerile din zona care simt cel mai bine efectul acestei crize, zi de zi la incasarile care le au.
Anonim a spus…
Nu Amalia..unii sunt penticostali cum ar fi frati Ciprian & Claudiu Ionutscu dela Elim Phoenix..Corul si fanfara sunt conduse de tatal lor.Claudiu Ionutescu este police officer in Phoenix,AZ. Rusinos de tot..