Eliminarea vizelor pentru romanii care vor calatori in America

februarie, 2009
Se pare ca romanii mai au de asteptat pentru a putea calatori fara viza in America. Administratia Bush s-a schimbat dar vizele au ramas.
Actualizare 12 decembrie, 2008
Washington DC
Stewart Baker, un ofiter de la departamentul de securitate interna a Statelor Unite a declarat ca Malta este pe punctul de a finaliza in aceasta luna negocierile pentru implementarea procedeelor de eliminare a vizelor de calatorie in Statele Unite. Malta este alaturi de Romania una din tarile a caror cetateni care se afla pe punctul de a putea calatori in America fara viza.
Senatorul democrat Dianne Feinstein si-a exprimat insa ingrijorarea ca astfel de drepturi va facilita posibilitatea teroristilor de a intrarea mai usor in America, precum si riscul ca cei care vin ca turisti sa ramana aici.
Actualizare: 3 Noiembrie, Washington DC
Seful departamentului pe probleme de securitate interna a SUA, Michael Chertoff, a semnat impreuna cu ambasadoru roman, Adrian Vierita, tratatu privind calatoriile internationale si programul de eliminare a vizelor. Partea americana a declarat ca Romania s-a angajat la implementa masurilor de securitate cerute, impartasesc aceleasi valori ale libertatii ca si SUA. Romania a facut pasi decisivi in aceasta directie, construind o relatie foarte buna cu America in vederea eliminarii vizelor. Tratatul semnat prevede colaborarea reciproca privind calatoriile internationale, imbunatatirea schimbului de informatii privind posibili teroristi, pierderea sau furtul de pasapoarte, introducerea de politisti civili pe zboruri ( asa numitii air marshal) si ridicarea vizelor de turist in Statele Unite
Octombrie, 2008
Cetatenii din Romania se afla printre tarile care vor primi in urmatoarele cateva luni, dreptul sa calatoreasca pe teritoriul SUA fara viza, informeaza ziarul Financial Times.
Anuntul a fost facut de secretarul american pe probleme de securitate interna, Michael Chertoff, aflat azi intr-o vizita surpriza prin tarile recent acceptate in programul Visa Waiver.
Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta si Polonia se numara si ele printre tarile care vor fi de asemenea acceptate.
Tarile care au primit de curand dreptul de a calatori fara vize in SUA sunt: Cehia, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Slovacia si Coreea de Sud.
Visa waiver este un program care permite cetatenilor acestor tari sa calatoreasca in America fara a mai avea nevoie de viza. Durata sederii este de maxim de trei luni, si se aplica doar celor care vin in scopuri turistice si de afaceri, pentru restul categoriilor fiind in continuare nevoie de viza.
Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman , a declarat saptamana trecuta ca in luna Noiembrie tara noastra si Statele Unite vor semna o intelegere cu privire la perfectionarea metodelor de securitate pentru zborurile aeriene dinspre Romania, cat si implementarea normelor pentru a putea pune in aplicare eliminarea vizelor.
Cititi si:

Comentarii

Anonim a spus…
Super!!! avind in vedere faptul ca e doar in scopuri turistice, interesant este daca noi cei cu drept de munca/studentii vor putea si ei beneficia?
Marian Petruta a spus…
celelalte categorii vor avea nevoie in continuare de viza, doar turisti si caltoriile de afaceri vor beneficia de scutire