Pastorul Cimpean și-a oficiat propria înmormantare după ce a luat virusul COVID19


Pastorul Florin Cimpean de la Biserica Penticostală Philadelphia din Chicago povestește trauma prin care a trecut după ce s-a îmbolnăvit cu Covid 19. Acesta a vorbit la emisiunea Fata în fata cu Petru Amarei despre cum a supraviețuit infectării cu virusul Covid19. Pastorul povestește că a avut inclusiv un cosmar în care era în cimitir unde și-a văzut propria înmormântare la care și-a oficiat tot el slujba de îngropare. 

 Anul trecut, la începutul pandemiei, acesta, împreună cu alti doi pastori români din Chicago, s-au luptat cu autoritățile de la primăria Chicago și cele ale statului Illinois, pentru că au refuzat să respecte numărul limită de enoriași care puteau participa la slujbele religioase. Aceștia au dat statul în instanță dar au pierdut. 

Intr-o conferință de presă susținută in luna mai, unul din pastorii penticostali procesomani, Cristian Ionescu acuza, printre altele, autoritățile din Chicago și ale statului Illinois, de tiranie si discriminare, implicit că, in caz extrem, autoritățile ar dori să îi demoleze biserica.


Într-o scrisoare transmisă de Departamentul pentru Sănătate Publică din Chicago pastorilor romani, primarul din Chicago, Lori Lightfoot, avertiza bisericile care încalcă restricțiile impuse de autorități cu amenzi și aplicarea legii. Printre ele se numărau și câteva biserici penticostale românești din zonă.
 „Această notificare de anulare îți este adresată ție, ca lider al congregației tale. Având în vedere riscul sporit de răspândire a COVID-19 în întrunirile de 10 sau mai multe persoane, vi se solicită să opriți totul imediat”.

„Vi se interzice să aveți întâlniri în persoană contrare Ordinului Executiv. Vi se cere să anulați toate întrunirile contrare legii. Dacă veți continua să organizați adunări care încalcă Ordinul Executiv, Orașul Chicago va lua toate măsurile necesare pentru a stopa acest comportament de nesupunere”.
Scrisoarea primarului se încheie cu următorul avertisment:


„Orice întruniri viitoare derulate contrar Ordinului vor fi considerate un eșec de a vă supune, iar Municipalitatea va lua măsurile necesare pentru a stopa asta, inclusiv măsuri sumare de blocare”.

Pastorii românii au dat in judecata statul american dar au pierdut in două instanțe.
O Curte de Apel din statul Illinois a respins, la acea vreme, ca nefondate acuzațiile aduse de bisericile neoprotestante românești Elim (penticostală) și Logos (baptistă) din zona metropolei Chicago, împotriva guvernatorului statului.


Atât judecătorul John Roberts, de la Curtea Supremă, cât și cel de la Curtea de Apel, au argumentat in decizia lor că restricțiile impuse la nivel de stat nu încalcă drepturile prevăzute de Constituție. Ba mai mult măsuri similare de restricție și chiar unele mai severe sunt impuse unor alte activități precum concerte, nunți, cinematografe, teatre etc. În cazul bisericilor românești judecătorul afirmă că nu au fost restricționate drepturile religioase, iar guvernatorul avea tot dreptul să impună acele măsuri.
Judecătorul Frank Easterbrook a argumentat, în cuprinsul celor 12 pagini, că Ordinul Executiv, dat de guvernatorul statului Illinois, are drept măsură stoparea răspândirii noului virus Corona, care până la data judecării cazului a infecta, în Illinois, 133,639 de persoane, din care 6,398 au murit. Judecătorul susține că aceste cifre, conform epidemiologilor, sunt subestimate, în realitate un număr mai mare de persoane fiind ucise de acest virus, dar care nu au fost testate. Experții medicali susțin că o persoană infectată poate crește exponențial numărul de infectați se 2-3 ori, acest lucru supra solicitând sistemul medical de la terapie intensivă.

Judecătorul afirmă că Ordinul Executiv, dat de autoritățile statele, este neutru cu privire la religie, si că include programele religioase în cadrul serviciilor considerate esențiale, doar că a limitat numărul de persoane care pot participa, spre deosebire de activități precum concertele, care au fost total interzise.
Cu toate că cele două biserici au primit un refuz la cererea lor și în faza inițială a procesului, ei au continuat cu procesul la Curtea de Apel, cerând ca între timp restricțiile impuse de autorități să fie anulate.  Curtea de justiție afirmă însă că pârâtul, adică cele două biserici românești, a eșuat în încercarea de a-și argumenta cererea, Ordinul Executiv nediscriminând activitățile religioase, nefiind  ostil față de religie, ci dimpotrivă a impus reguli neutre și generale. Restricțiile Ordinului Executiv temporar au fost aplicate  nu doar bisericilor ci și unor activități seculare, precum concertele, piesele de teatru, orchestre vocale, unde prin folosirea vocii există șansele ca virusul Corona să fie mai ușor răspândit.

Judecătorul mai afirmă că în conformitate cu decizia juridică din procesul, "Employment Division v. Smith, 494 U.S. 872 (1990)", statul nu este obligat să acomodeze activitățile religioase sau să le excludă din a respecta legile generale. Chiar dacă Congresul a stabilit mai multe reguli favorabile religiei, o altă decizie juridică din procesul  Boerne v. Flores, 521 U.S. 507 (1997), a concluzionat că aceste  reguli nu pot fi aplicate statelor.  Chiar dacă inclusiv statul Illinois a introdus reguli religioase favorabile, prin așa numitul  Illinois Religious Freedom Restoration Act, 775 ILCS 35/1 to 35/30, Amendamentul al XI-lea din Constituție restricționează dreptul cetățenilor de a da în judecată statele în Curțile Federale de Justiție (Pennhurst State School & Hospital v. Halderman, 465 U.S. 89 -1984 ) a mai spus judecătorul.

 

Pe aceeași temă:

Video. Întreabă-l pe Duhul Sfânt dacă vrei să te înțepe ăștia cu vaccinul COVID19

 

Comentarii