Curiozitati din viata presedintilor americani


 George Washington a fost singurul presedinte ales cu unanimitate de voturi, acesta primind toate cele 69 de voturi electorale de la acea vreme. Cand a ajuns presedinte  acesta mai avea un singur dinte in gura. De-a lungul anilor a purtat danturi facute fie din dinti de om, animal sau fildes. A fost singurul presedinte american care nu a locuit in Washington DC in perioada mandatului sau. In timpul sau au luat fiinta curtile de justitie federale, cat si  sistemul bancar national, in 1789 respectiv 1791.
Cel de-al 20-lea presedinte, James Garfield,  a fost singurul predicator al Sfinter Scripturi care ulterior a fost ales presedinte.
 William Howard Taft, cel de-al 27-lea presedinte, a fost singurul care a servit intr-o functie dubla, atat de presedinte SUA cat si de sef al Curtii Supreme de Justitie.

Presedintele John  F. Kennedy a castigat in 1957 premiul Pulitzer pentru colectia sa de eseuri intitulate "Profiles of Curage" in care a portretizat si laudat activitatea unor senatori americani.
 Inainte sa devina vice-presedinte si apoi presedinte Lyndon B. Johnson a fost profesor la o scoala mica din sudul Texasului. Woodrow Wilson a fost in schimb presedinte al Universitatii Princeton inainte sa ocupe functia suprema in stat.
Atat George Washington cat si Jimmy Carter au fost la baza simpli fermieri inainte sa ajunga politicieni respectiv presedinti ai SUA. Primul in Mount Vernon, statul Virginia, iar celalalt in Plains, Georgia.
Presedintele Abraham Lincoln a avut o singura proprietate imobiliara de-a lungul vietii sale, casa din Springfield, Illinois. In schimb presedintele Thomas Jefferson a petrecut 40 de ani pentru a proiecta si construi casa sa din Charlottesville, statul Virginia, cunoscut si sub numele de Monticello, fiind extrem de faimoasa pentru designul sau arhitectural.
Initiala "S" din numele presedintelui Harry S. Truman nu este prescurtarea de la nici un alt nume al sau. Litera "S" a fost pusa pentru a-i onora pe cei doi bunici ai sai, Anderson Shippe Truman si Solomon Young. 
 Lui Richard Nixon i-a fost oferita in 1965 o pozitie de reprezentant al jucatorilor din Liga Profesionista de Baseball.  A refuzat insa considerand ca este mai mare nevoie de el in politica. A fost ales presedinte in 1965. 
 Barack Obama  este al 44-lea presedinte american. In realitate este insa doar al 43-lea pentru ca Grover Cleveland a fost ales presedinte de doua ori nonconsecutiv, fiind al 22-lea si 24-lea presedinte american. A fost singurul presedinte de altfel care a parasit biroul oval si apoi s-a reintors pentru un al  doilea mandat. Cel de-al 23 presedinte a fost Benjamin Harrison.
 Abraham Lincoln a fost cel mai inalt presedinte, avea 193 de centimetri, iar cel mai scund a fost James Madison, cu 163 de centimetri.
Un numar de 18  "outsideri" adica politicieni care n-au servit nicodata in congresul SUA au ajuns sa fie alesi presedinti: Washington, J. Adams, Jefferson, Taylor, Grant, Arthur, Cleveland, T. Roosevelt, Taft, Wilson, Coolidge, Hoover, F. Roosevelt, Eisenhower, Carter, Reagan, Clinton, si G. W. Bush.
Cel mai in varsta  presedinte ales a fost Ronald Reagan, 69 de ani, iar cel mai tanar a fost ales J.F Kennedy, 43 de ani.  Theodore Rosevelt, la 42 de ani, a fost cel mai tanar presedinte numit, inlocuindu-l pe William McKinley, care a fost asasinat.
Presedintii Lincoln, Garfield, McKinley si Kennedy au fost asasinati in timp ce isi exercitau functiile. Incercari nereusite de asasinare au fost si impotriva presedintilor: Jackson, T. Roosevelt, F. Roosevelt, Truman, Nixon, Ford, Carter, Reagan, G. H. W. Bush, Clinton, si G. W. Bush.
James Polk, al 11-lea presedinte, a fost primul presedinte fotografiat.
Theodore Roosevelt a fost primul presedinte care a calatorit cu masina in timpul mandatului sau.
Presedintele Franklin Delano Roosevelt, a fost primul care a zburat cu avionul.

Cititi si:

Intamplari la Casa Alba (I)

Intamplari la Casa Alba (II)

Intamplari la Casa Alba (III)

Presedintii americani care au abuzat de asa zisele privilegii prezidentiale

Curiozitati din istoria dolarului

Curiozitati din Illinois

Comentarii